TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN FAYDALARI

Taşerondan kadroya alınan işçiler neden toplu iş sözleşmesine (TİS) dahil edilmek istiyor? TİS ne gibi kazanimlar getirir? Hadi birlikte bir göz atalım. .

Taşeron İşçiler Toplu Sözleşmeye Dahil Olurlarsa Enflasyon Farkı Alacaklar.


Kamuda toplu sözleşmeye tabi olarak çalışan kamu işçilerine 2017 ve 2018 yılları için toplu sözleşmede yer alan hükümlere göre verilen zamlar aşağıda gösterildiği gibi olmuştur;

İlk Yıl 1. 6 ay zammı: % 7.5
İlk Yıl 2. 6 ay zammı: % 5 +Enflasyon Farkı
2. Yıl İlk 6 ay zammı: % 3.5 +Enflasyon Farkı
2. Yıl 2. 6 ay zammı: % 3.5 +Enflasyon Farkı

Yukarıda yer olan bilgilere göre kamuda işçi olarak çalışanlar toplu sözleşme hükümlerine göre 2018 yılının ilk altı ayında % 3.5 +Enflasyon Farkı almışlardı. Ayrıca 2018 haziran ayında da ocak ayında alınan zam oranının enflasyon oranının altında olması halinde aradaki fark işçilerin maaşlarına enflasyon zammı olarak yansıtılmıştır. Buna göre kamuda toplu sözleşmeye tabi olarak çalışan kamu işçileri 2018'in İkinci altı ayında %9'dan fazla zam almışlardır.

2018 yılının haziran ayında taşeron işçilere %4 oranında zam yapılmıştır. Eğer taşerondan kadroya geçişi yapılmış olan işçiler direk yürürlükte olan toplu sözleşmeye tabi olmuş olsalardı 2018 haziran ayında %5 daha fazla zam alarak haziranda maaşlarına da ayrıca %9 zam gelecekti.

Brüt Maaşı 3000 TL nin Altında Olanlara Seyyahen Zam Yapılacaktı


Yine kamu işçileri için toplu sözleşmede yer alan hükümlere göre brüt maaşı 3000 TL'nin altında olan kamu işçilerine 90 lira ilave artış yapılmıştır. Buna göre taşeron işçi iken kadroya geçen işçilerin çoğunun brüt maaşı 3000 TL'nin altında olduğundan 90 TL ayrıca zam alacaklardı.

Şu An Taşerondan Kadroya Geçenlere Ödenmeyen Denge Ödeneği Ödemesi Yapılacaktı


2017 yılında imzalanan toplu sözleşme metninde yer alan hükme göre, toplu sözleşmeye tabi kamu işçilerine yılda bir defa 750 TL denge ödeneği ödenmektedir. Eğer taşeron işçi iken kadroya geçen işçiler toplu sözleşmeye tabi olsalardı bu ödenekten faydalanacaklardı.

Toplu Sözleşme İkramiyesi 60 Gün Üzerinden Ödenecekti


Taşerondan kadroya geçen işçilere çalışma bakanlığınca yayımlanmış olan duyuruda yer aldığı üzere yılda 5+5 olmak üzere toplam 10 gün toplu sözleşme ikramiyesi ödenmektedir. Eğer taşerondan kadroya geçen işçiler toplu sözleşmeye tabi olsalardı yıl içinde 30+30 olmak üzere 60 gün üzerinden toplu sözleşme ikramiyesi alacaklardı.

50 Günlük Daha İkramiye Alacaklardı

Toplu Sözleşme ikramiyesi ilave tediyeden ayrı olarak yapılan toplu sözleşmeye göre ödenen bir ikramiyedir. Şu an taşerondan kadroya geçen işçilere yıl başında ve yıl sonunda 5+5 toplam 10 gün olarak ödeniyor. Taşeron işçilerin toplu sözleşmeye dahil olmaları halinde şimdi almış oldukları 10 günlük toplu sözleşme ikramiyesi üzerine 50 gün daha toplu sözleşme ikramiyesi ödenecektir.

Kamuda kadrolu olarak çalışan işçilere ilgili ikramiyeler yapılan toplu sözleşmelere göre ödenmektedir. Aşağıda yer alan tabloda kamuda çalışan işçilerin yapılacak toplu sözleşmeye göre alabilecekleri 60 günlük ikramiyeleri hesaplanmıştır. Bu 60 günlük ödeme TEDİYE ücreti ile karıştırılmamalıdır. 60 Günlük Toplu İş Sözleşmesi şu an yeni kadroya geçen işçilerin 5+5 gün olarak aldıkları ikramiyenin TİS'deki halidir. TEDİYE ücreti ile karıştırılmamalıdır. Ayrıca 52 günlük TEDİYE ücreti de ayriyeten ödenir.

TABLOLAR:

KAYNAK: mevzuatinyeri.com