Eğitim Bir Sen İstanbul Altı Nolu Şb. Bşk. İdris Şekerci toplu sözleşmede bundan sonra neler olacağına dair Ajans Kamu'ya özel açıklamalarda bulundu.   

TOPLU SÖZLEŞMEDE MUTABAKAT OLMADI ŞİMDİ N'OLACAK?

 

5.Dönem Toplu Sözleşme müzakerelerinden uzlaşma/mutabat çıkmadı.Bu noktaya nasıl gelindiğini bir önceki yazımızda (Toplu Sözleşmede Ne Oldu Ne Olmadı) kısmen değerlendirmiştik.

Memur Sen'in müzakerelerin mutabakatla sonuçlanması adına yasanın kendisine tanıdığı imkânı, hizmet kollarında müzakerelerin devam edebilmesi için Kamu İşveren Heyeti ile paylaşmak istediğini deklare etmiş; ancak heyet başkanı maalesef bunu değerlendirememiştir.3 gün olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu için müracaat süresini 1 gün olarak kullanabileceğini ifade etmiş, sürecin uzlaşma ile sonuçlanması için suhuleti elden bırakmamıştır.

Bir görüşmede müzakerelerin mutabakatla sonuçlanması her iki tarafın masaya samimiyetle yaklaşması, her iki taraf için de birinci dereceden temsil ile görüşmelerin sürdürülmesi gerekir. Görüşmeler yakından takip edildiğinde bu anlamda Kamu İşveren Heyeti'nin ortaya koyduğu temsil ve müzakerelerdeki nakısa, ortaya Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na gidişte dahi muhalefet şerhi gerektiren bir müzakere metninin çıkmasına neden olmuştur.

Memur Sendikaları Toplu Sözleşme Kanununda, İşçi sendikalarında var olan her madde için ayrı ayrı imza imkanı olmayınca, görüşmelereki şifahi mutabakat, ne yazık ki -sadece- karşılıklı samimiyet ve güven esaslı bir teamül ile gerçekleşir. Kamu İşveren Heyeti Başkanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'un Beştepe'de (ki bunun da çalışılmış bir tercih olma olasılığı yüksektir) yaptığı basın toplantısında kullandığı dil, bu güvenin oluşmadığı anlamına gelmektedir.

Kamu İşveren Heyeti Başkanı bir taraftan uzlaşmak istediğini ifade ederken diğer taraftan şifahen mutabık kalınan maddeleri yok sayacak kurnazlığı tercih etmiştir.Sayın Selçuk,basın toplantısında kamu çalışanları heyet başkanı ve Memur Sen Genel Başkanı Sayın Ali Yalçın 'Mutabakat olmasın diye taleplerindeki oranı yükseltmiştir' diyerek suçlama yolunu tercih etmiş ve faturayı Memur Sen'e kesmek istemiştir.

Peki durum böyle mi olmuştur?

Hizmet kollarındaki her görüşmede, neredeyse bir başka heyet başkanı gönderen Kamu İşveren Heyeti bu konudaki sınavı başarıyla tamamlayamamış, hatta bir hizmet kolumuzda sendika yetkilileri uzlaşmaz tutum ve müzakere başlıkları hakkındaki yetersizliğe olan tepkinin sonucu masayı terk etmek zorunda kalmıştır.

Kamu İşveren Heyeti adına müzakere süreçlerinde görev alan, karar yetkisi bakımdan nakıs temsilcilere ilaveten heyet başkanının iş tutuş biçimi Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na kritik bir sorumluluk yüklemiştir.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, teşekkülündeki tartışma bir tarafa, tarafsızlığına gölge düşürecek hükümet memuru yaklaşımı ile değil,Kamu Görevlileri Heyeti'nin muhalefet şerhi koymak suretiyle tebellüğ ettiği, görüşülmüş başlıkları da irdeleyerek objektif bir irade ortaya koymalıdır.

Günün sonunda, spor müsabakaları sonrası yapılan hakem tartışmalarını hatırlatacak yaklaşım yeine her iki tarafın (Kamu İşveren Heyeti ve Kamu Görevlileri) hukukunu gözetecek bir hakemlik ifa etmelidir.

Unutulmamalıdır ki, maçların muhteviyatı unutulur lakin hakemlerin tartışmalı kararları not edilir ve tarihe kara bir leke olarak kaydedilir.

İdris Şekerci 

Eğitim Bir Sen İstanbul Altı Nolu Şb. Bşk. 

 

Ajans Kamu Özel Haber