3600 ek gösterge araştırlsın teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Tüm Memurlara 3600 Ek Gösterge Verilmesi Araştırma Önergesi TBMM’de Reddedildi. Kamuda tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesinin araştırılması ve hazineye olan yükünün ve tüm detayların incelenmesi için meclis araştırma komisyonu kurulması talebi bugün TBMM’de reddedildi.

Tüm memurları kapsayacak bir ek gösterge sisteminin araştırılması için Mayıs ayı başında İYİ Parti tarafından meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verilmişti. 15 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla TBMM’de görüşülen önerge reddedildi. TBMM sosyal medya hesabından 1 saat önce yapılan açıklamada önerge kabul edilmemiştir denildi. İYİ Partinin önergesi ve gerekçeleri şu şekildeydi:

Ek gösterge sorunu ile ülkemizdeki öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi dâhil 2 milyon memur ve geçim sıkıntısı çeken memur emeklileri karşı karşıya kalmaktadır. İktidar partisinin seçim dönemlerinde defaatle söz verdiği ve seçim sonrasında çözeceğiz ile vaat ettiği ek gösterge sorunu. Ülkemize en iyi şekilde hizmet vermeye çalışan ve çoğu zaman bu hizmetlerini zor çalışma şartları altında yapmak zorunda kalan kamu çalışanlarının emeklerinin karşılığını alamamalarına neden olmaktadır. Ek gösterge problemi ile ücrette adalet sağlanmaması nedeniyle çalışırken büyük zorluklar çeken bu meslek grubu içindeki vatandaşlarımız emekliliklerinde de zor şartlar altında geçimlerini sağlamak zorunda kalıyor.

Kamu çalışanları arasında varolan maaş ve ek gösterge farklılıkları ile birlikte emekliliklerinde aldıktan aylıklar açısından da yaşanan eşitsizliğin giderilmesini sağlamak, ek gösterge verilmesinin kamuya maliyetini hesaplamak, bu sorun ile karşı karşıya kalan meslek gruplarının kaç kişiyi kapsadığını incelemek, ek gösterge kapsamını araştırmak, gerekli düzenlemelerin yapılması adına şartları ve koşulları belirlemek amacıyla Anayasa'nın 98 inci ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 e 105 inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.

3600 EK GÖSTERGENİN GEREKÇESİ

Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde önemli unsurlardan biridir. Ek göstergelerin yüksek olması emekli aylığı ve ikramiyesinin de yüksek olması demektir. Bu nedenle memurlar bulunduktan unvanların 1l'inci derece kadroları için belirlenen ek gösterge rakamlarının yüksek olmasını istemektedirler. Ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun alacağı /am oranı ya da maaş miktarı aynı olmayacaktır. 6S7 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan öğretmen, polis, din görevlileri, hemşireler gibi birçok meslek grubu ek göstergelerin artışını dört gözle bekliyorlar.

Özellikle çalışma koşullarının zorluklar barındırdığı polisler, öğretmenler, hemşireler ve din görevlileri 3600 ek gösterge sorununu yıllardır dile getirmektedirler. Basında yer alan rakamlara göre ek gösterge bekleyen 247 bin polis. 925 bin öğretmen. 200 bin hemşire. 144 bin din görevlisi var. Bu meslek grupları dâhil idareciler ile birlikte bu rakam 2 milyona ulaşmış durumdadır. 

İktidar partisinin seçim dönemlerinde defaatle söz verdiği ve seçim sonrasında çözeceğiz ile vaat ettiği ek gösterge sorunu, ülkemize en iyi şekilde hizmet vermeye çalışan ve çoğu zaman bu hizmetlerini zor çalışma şartlan altında yapmak zorunda kalan kamu çalışanlarının emeklerinin karşılığını alamamalarına neden olmaktadır.

Bu konuda yaşanan sorunların çözümü için her seçim döneminde vaatlerde bulunan iktidar partisi sorunun çözümü için ise hiçbir adım atmamaktadır. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan ek gösterge problemi için 24 Haziran seçimlerinden önce 25 Mayıs 2018 tarihinde 27. Dönem Milletvekili seçimlerinde AK Parti’den aday gösterilen 600 adayın tanıtımını yaptığı Ankara Arena'daki toplantıda şu cümleleri kurmuştu: 

Değerli kardeşlerim önemli bir konuya geliyorum. Burayı hassas dinleyelim. Polis, öğretmen, hemşire, din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum. Diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600'c çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği gidermiş olacağız.

'3600 ek gösterge problemini adaletsizlik olarak dile getiren Cumhurbaşkanı ve iktidar partisi AK Parti, böyle bir söylem geliştirmiş olmasına rağmen ücrette adalet sağlanması, eşit ve adil ücret şartlarının ek gösterge bekleyen meslek gruplan için gerçekleştirilmesi adına somut bir adım atamadı.

100 GÜNLÜK EYLEM PLANINDA ÖĞRETMENLERE EK GÖSTERGE SÜRESİ DE DOLDU

Ve yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamış olduğu '100 Günlük Eylem Planı” içinde sadece öğretmenlere ek göstergesi için söz verilmiş ancak 22 Mart 2019‘da bu 100 gün dolmuş ve bu söz yerine getirilmemişti. Kaynak: Tüm Memurlara 3600 Ek Gösterge Verilmesi Araştırma Önergesi TBMM’de Onaylanmadı

Kamu çalışanları arasında var olan maaş ve ek gösterge farklılıkları ile birlikte emekliliklerinde aldıkları aylıklar açısından da yaşanan eşitsizliğin giderilmesini sağlamak. 3600 ek gösterge verilmesinin kamuda maliyetini hesaplamak, bu sorun ile karşı karşıya kalan meslek gruplarının kaç kişiyi kapsadığını incelemek, ek gösterge kapsamını araştırmak, gerekli düzenlemelerin yapılması adına şartlan ve koşulları belirlemek amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasın talep edilmişti.

mymemur