AÇIKLAMADA ŞÖYLE DENİLDİ;

Bilindiği üzere Sendikamız Adalet Bakanlığı’nda yaşanan haksızlıkları sürekli olarak dile getirmiş, Bakanlık Bürokratları ile görüşmeler yaparak haksızlıkların giderilmesini istemişti.

Hâkim ve Savcılara farklı dönemlerde yüksek zamlar yapılmış, ancak bu zamlar diğer Adalet çalışanlarına yansıtılmamıştı. Sendikamız dilekçe kampanyaları ve basın açıklamaları ile aynı zamların diğer adalet çalışanlarına da yansıtılmasını istemiş, fakat Bakanlık diğer adalet çalışanlarına kör ve sağır olmuştu.

ADALET ÇALIŞANLARI BİR BÜTÜNDÜR

Adalet hizmeti verenler sadece hâkim ve savcılar değildir. Yazı işleri müdüründen mübaşirine, zabıt kâtibinden teknik elemanına kadar 60 bini aşkın adalet çalışanı mesai mefhumu tanımadan hizmet sunmaktadır. Adalet hizmeti sunanlar arasında farklı bir uygulama, adalet hizmetlerinin verimini düşürdüğü gibi çalışma barışını da sekteye uğratır.

Adalet Bakanlığı ve Adliyelerde, banka promosyonlarının kişilerin aldıkları aylık ücretlere göre dağıtılması, yüksek gelire sahip olan hâkim ve savcı sınıfının lehine olmaktadır. Banka promosyonları diğer kurumlarda olduğu gibi kurum çalışanlarının arasında eşit dağıtılmalıdır.

Adalet hizmetlerinin olmazsa olmazları, Adliye çalışanları arasında ayrımcılık yapılması adı “Adalet Bakanlığı” olan bir kuruma yakışmamaktadır. Ülke insanlarına Adalet hizmeti sunmak için oluşturulan bir kurumun, kendi çalışanları arasında ayrımcılık yapması ve adil uygulamalar yapmaması adalet anlayışına yapılmış olan en büyük darbedir.

MÜBAŞİRLERE ÜVEY EVLAT UYGULAMASINA SON VERİLMELİDİR

Bilindiği üzere 16 Nisan Anayasa değişikliği halk oylaması sonrası kapanan askeri mahkemelerde çalışan mübaşirler genel idari hizmetler sınıfında çalışmakta iken, diğer mahkemelerde görev alan mübaşirler yardımcı hizmetler sınıfında çalışmaktadır. Dolayısıyla görev, yetki ve sorumlulukları noktasında; Milli Savunma Bakanlığı’nda görev yapan mübaşirler ile aynı statüde bulunmalarına rağmen tatbikat hükümleri noktasında herhangi bir ayrım gözetmeyen 21/03/2012 tarihli ve 28240 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarındaki görevli devlet memurlarının ‘’Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’ hükümlerinde olduğu gibi Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan mübaşirler ile ilgili de düzenleme yapılması hakkaniyete uygun olacaktır.

Sendikamız mübaşirlerin haklı taleplerinin yerine getirilmesi için dilekçe kampanyası hazırlamış, TBMM Adalet Komisyonu ve Adalet Bakanlığı Bürokratlarına bu dilekçeleri iletmiştir. Ancak Adalet Bakanlığı her zaman olduğu gibi hâkim ve savcılar dışında kalan diğer adalet çalışanlarının haklı taleplerine kulak asmamış, mübaşirlere üvey evlat muamelesi yapmıştır.

Adalet Bakanlığında görev yapan 5200 mübaşirin yapılacak düzenleme ile genel idari hizmetler sınıfına alınarak ekonomik, sosyal ve özlük haklarında da iyileştirme yapılmalıdır.
 
Türk Büro-Sen olarak Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışanlar arasında yapılan ayrımcılığa asla müsaade etmeyeceğimizi, mübaşirler genel idari hizmetler sınıfına geçirilene; ekonomik, sosyal ve özlük haklarında da iyileştirme yapılana kadar mücadelemizi her platformda sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.