15 Temmuz’da yaşanan olaylarla iltisakı veya irtibatı olduğuna dair tespitlerin yapılması gerekçesiyle aralarında eğitim kurumu yöneticileri, öğretmenleri ve personelinin de bulunduğu eğitim çalışanları hakkında tedbiren görevden uzaklaştırma ve ihraç işlemi uygulanmıştır. Ancak, bazı eğitim kurumu yöneticilerinin, öğretmenlerinin ve personelinin haklarında görevden uzaklaştırma tedbiri ve ihraç işlemi uygulandıktan sonra, terör örgütü ile bir bağlantısı olmadığı için bu tedbirin kaldırılmasına veya iade edilmesine rağmen, yöneticilik görevlerine başlatılmadıkları veya önceki görev yerlerine iade edilmedikleri görülmektedir.

Söz konusu olaylara ilişkin soruşturmalara isimleri karıştırılmış mağdurlar tespit edilerek suçsuzlukları kanıtlanmış, masumiyetleri ortaya çıkmıştır. Buna rağmen eğitim kurumu yöneticilerinin tekrar eski kurumundaki yöneticilik görevine; öğretmen ve personellerin ise eski görev yerlerine iade edilmemesi masum olan bir kişiyi cezalandırmaktır.

15 Temmuz’da yaşanan olaylarla ilgili açığa alınmış iken görevine geri döndürülen ve ihraç edilmiş iken görevine geri iade edilen kamu görevlisine kendilerinden kaynaklanmayan sebepler nedeniyle görevde olamadıkları açıkta kaldığı yada ihraç edildiği süre içerisinde eğer görevde olsalardı alabilecekleri tüm özlük, mali ve sosyal hakları verilmelidir. Bununla birlikte görevden uzaklaştırılan veya ihraç edilen eğitim kurumu yöneticilerinin kendilerinden kaynaklanmayan sebepler nedeniyle alınan yöneticilik görevlerinin de iadesi gerekmektedir. Bu kişiler eğer görevde olsalardı halen yöneticilik görevlerine devam ediyor olacaklardı. Dolayısıyla bu durumlarının da diğer özlük ve mali hakları gibi iyileştirilmesi gerekmektedir.

Görevden uzaklaştırma Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbir olduğundan, tedbirin kaldırılması halinde, tedbirin uygulanmasından önceki hukuki duruma geri dönülmesi gerekmektedir. Bununla birlikte ihraç edilenlerin iade edilmesiyle suçsuz oldukları kanıtlanmıştır. Bu kişilerin mali ve sosyal hakları ile birlikte daha önce içinde bulundukları hukuki statüleri ve yönetici unvanlarının veya eski görev yerlerine iade edilmesi gerekmektedir.

Hakkında görevden uzaklaştırma tedbiri veya ihraç işlemi uygulandıktan sonra iade edilen yöneticilerin eski yönetici unvanlarının verilmesi ve görevden uzaklaştırma tedbiri veya ihraç işlemi uygulanmadan önceki hukuki statülerine ve eski görev yerlerine döndürülmeleri, öğretmen ve personellerin ise eski görev yerlerine iade edilmesi hukuk devleti ilkesi kapsamında hakkaniyet gereğidir.

Bu husustaki talebimize istinaden, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünün 22.02.2018 tarih ve E.14707 sayılı cevabi yazısında, KHK’lerle görevlerine iade edilen eğitim kurumu yöneticilerinin, yönetici olarak eski görev yerlerinde başlatılması, öğretmen ve personellerin ise eski görev yerlerine iade edilmesi konusundaki yazımızın Başbakanlıkça Milli Eğitim Bakanlığına intikal ettirildiği belirtilmiş; T.C. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 20.02.2018 tarih ve 3639281 sayılı cevabi yazısında ise; 697 sayılı KHK gereği iade edilen personelin norm ve kadro durumuna göre eski görev yerlerine dönmeleri yönünde gerekli hassasiyet gösterilmekle birlikte başvuruda bulunan personelin iş ve işlemlerinin ilgili Valiliklerce değerlendirildiği belirtilmiştir. Sendikamızca izah ettiğimiz konu ile ilgili yazışmalarımız sonuçsuz kalmış, talebimiz hiçbir kurum tarafından karşılanamamıştır.

Bu bağlamda, haklarında görevden uzaklaştırma veya ihraç işlemi uygulandıktan sonra, 15 Temmuz’da yaşanan olaylarla, iltisakı veya irtibatı olmadığı için görevden uzaklaştırma tedbiri kaldırılan veya ihraç edildikten sonra görevine iade edilen eğitim kurumu yöneticilerinin, yöneticilik göreviyle beraber eski görev yerlerinde başlatılması, öğretmen ve personellerin ise eski görev yerlerine iade edilmesi, mali ve sosyal haklarının iade edilmesi için gerekli işlemlerin yapılarak mağduriyetlerin giderilmesi hususunda Başbakanlıktan talepte bulunduk.  

 

Başbakanlığa yazdığımız yazı için tıklayınız

GÖREVE İADELERDE KAYIP YAŞANMAMASI TALEPLİ YAZIMIZA CEVAP