Milli Gazete yazarının sorduğu sorulara MEB'den cevap geldi. MEB Fulbright Komisyonu'na 1 milyon dolar verdiğini açıkladı.

İşte Milli Gazete Yazarı Adnan ÖKSÜZ'ün o köşe yazısı:

Yıllardan beri bu köşede yazdığım konulardan biri; “Fulbright Eğitim Komisyonu!” Bu konuda ilk yazım 23 Eylül 2012 tarihinde “Fulbright Eğitim Komisyonu” başlığıyla yayımlandı, Milli Gazete’de. Sonrasında da defalarca konuyu kaleme aldım, anlattım…

Yıllardan beri, kökü dışarda olan bu kurumun bizim Milli Eğitim Bakanlığı ile ilişkisini sorup durdum, bu köşeden! Ne ses veren oldu ne seda!

Milli Eğitim Bakanlığı ilk kez bu sese kulak verdi.  Bakanlık, 8 Ekim 2018 tarihli Milli Gazete’deki “Tam yeri gelmişken, bir kez daha!..” başlıklı  Fulbright Eğitim Komisyonu hakkındaki yazıma resmi bir cevap yolladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fulbright Eğitim Komisyonu hakkındaki cevabında en çok dikkatimi çeken, Türkiye’nin bu komisyona 1 milyon dolar katkı verdiği. ABD ise 4 milyon dolar veriyormuş!

Önce bakanlıktan gelen bilgilendirme/cevabı noktasına, virgülüne kadar aynen vermek istiyorum. Sonrasında birkaç cümlem olacak. Buyursunlar;

- Fulbright Programı nedir?

Türkiye’nin yanı sıra 104 ülkenin ABD ile iş birliğinde katılım sağladığı iki taraflı bir burs programıdır.

- Ne zaman uygulanmaya başladı?

1949 yılında ABD ile imzalanan ikili anlaşma ve 13 Mart 1950 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 5596 sayılı kanun çerçevesinde hizmet vermeye başlamıştır.

- Programın amacı nedir?

Söz konusu burs programı, her iki ülkede eğitim alıp, araştırma yaparak kendisini uluslararası alanda geliştirmek isteyen öğrenci ve akademisyenlere hizmet vermektedir.

- Komisyonun Türkiye’nin eğitim sisteminde ve müfredat programının belirlenmesinde etkisi var mı?

Söz konusu komisyonun, Milli Eğitim Bakanlığı ile hiçbir idari ve istişâri ilişkisi yoktur.

- Programdan bugüne kadar kaç kişi faydalandı?

Bugüne kadar yaklaşık 6.500 Türk ve Amerikan öğrenci ile akademisyene burs olanağı sağlanmıştır.

- Burs programı için ayrılan bütçe ne kadardır?

Türkiye programın ortağıdır. ABD yaklaşık 4 milyon dolar, Türkiye ise yaklaşık 1 milyon dolar kadar finansal destek sağlamaktadır.

- Komisyon kaç üyeden ve kimlerden oluşmaktadır?

4’ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 4’ü ABD vatandaşı olmak üzere toplam 8 üyeden oluşmaktadır.

- Komisyon üyeleri nasıl belirlenmektedir?

Bakanlığımızca her yıl komisyonda yer alması uygun görülen komisyon üyeleri makam onayı ile belirlenmektedir. Her iki ülke de kendi üyesini belirlemekte özgürdür.

***

Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasında, Fulbright Eğitim Komisyonu üyeleri hakkında bilgi de var. Şöyle ki; “Türk Üyeler: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Funda Kocabıyık, Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Kireççi, Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diplomasi Genel Müdür Yardımcısı Vekili Ayşegül Gökçen Karaarslan.

Amerikalı Üyeler:  ING Bank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı John Thomas McCarthy, ABD Ankara Büyükelçiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müsteşarı ScottWeinhold, ABD İstanbul Başkonsolosluğu Basın ve Halkla İlişkiler Müsteşarı Jeffrey J. Anderson, Kıdemli Ortak Avukat Aslı Başgöz.”

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI HAKKINDA BİRKAÇ NOT…
1) Bu açıklama ile Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Fulbright Eğitim Komisyonu ile 1949 yılından bu yana olan ilişkisi resmi ağızdan doğrulanmış oldu. Eskiden de “yok öyle bir şey!” denmiyordu, ama ilk kez bakanlık açıklaması ile bu tescillendi.

2) Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Fulbright Eğitim Komisyonu hakkındaki açıklamada kısmen rahatlatan bir nokta, “Söz konusu komisyonun, Milli Eğitim Bakanlığı ile hiçbir idari ve istişâri ilişkisi yoktur.” cümlesi. Buna da, “İnşallah öyledir” diyorum…

3) Konuya ilgisinden ve hassasiyetinden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı Basın Müşaviri Ubeydullah Yener’e çok teşekkür ediyorum.