Milli Eğitim Bakanlığı taşerondan kadroya geçen işçilerin maaş artışları ile ilgili birimlerine yazı göndermişti. Bakanlık asgari ücretin altınd kalan maaşların asgari ücret seviyesine çekilmesine ve üzerine yüzde 4 TİS zammı verilmesini istedi.

Asgari ücetin yüzdelik fazlası maaş alanlara ise sadece yüzde 4 TİS zammı yapılması istendi.

Taşeron şirketlerden 4/D kadrosuna geçen işçilerin maaşları ne kadar olacak? İşte detaylar..

2 Nisan tarihinde kadroya ve belediye şirketlerine geçen işçilerin alacakları zam konusunda sendikaların başlatmış olduğu çalışmalar devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı yayınladığı yazısında kadroya geçen işçilere yüzde 4 zam verileceğini açıkladı.

EN DÜŞÜK ÜCRET NE OLACAK
Asgari ücretteki artış oranı %26 olarak açıklanması ile asgari ücret üzerinden maaş alan kadrolu işçilerin sözeleşmeleri ile asgari ücret artışındaki oran arasında büyük fark oluştu. İş Kanunu asgari ücretin altında çalışanlara ücret ödenemeyeceğini düzenlediğinden taşeron şirketlerden kadroya geçen işçilerin en düşük maaşı asgari ücret düzeyine tamamlanacak.

TİS ZAMMI % 4
Asgari üretin üzerine kadroya geçen işçilere YHK kararı ile yürürlüğe giren toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre yüzde 4 zam yapılacak.


Asgari ücrette yapılan yüzde 26 artışla brüt ücret 2 bin 558 TL’ye, net ücret de 2 bin 20 TL’ye yükseldi. Bu rakama yüzde 4 TİS zammı olarak 102.32 TL ilave ettiğimizde kadroya geçen işçilerin en düşük brüt ücretini elde emiş oluyoruz. Brüt olarak işçiler 2.690.32 lira maaş alıyor olacaklar.

NET 2.094.12 TL MAAŞ ALACAKLAR
Yeni asgari ücret artışı ve TİS zammı ile kadroya geçirilen işçiler vergi kesintileri sonrasında net olarak 2.094,12 TL maaş alacaklar.

*Sosyal yardımlar, yol, yemek, eş, çocuk, yakacak vb. yardım ve tazminatlar hesaplamaya dahil edilmemiştir. Bekar eşi çalışmayan kişinin net olarak ek ödemeler hariç yapılacak artış miktarı olarak hesaplanmıştır.

DİĞER ÜCRETLER
Kadroya geçirilen ve asgari ücretin yüzdelik fazlası ile çalışan işçiler için ise henüz bir düzenleme mevcut olmadığından şu anki yapılan açıklamalar ve yazışmalar doğrultusunda sadece yüzde 4 TİS zammı alacaklar.

DİSK KONUYA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Asgari ücretin yüzdelik fazlası ile çalışan işçilerin durumuna DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu dikkat çekmiş ve ücretlerin asgari ücret civarına düşeceği uyarısında bulunmuştu.

Çerkezoğlu açıklamasında şöyle konuşmuştu;

'ÜCRETLER ASGARİ ÜCRET CİVARINA DÜŞECEK'
Kadroya geçişi yapılan işçiler için 6'şar aylık dilimlerde verilecek olan yüzde 4+4 zam ile ücretlerin fiilen asgari ücret civarına düşeceğine değinen Çerkezoğlu 'YHK tarafından bağıtlanan toplu iş sözleşmesine göre 375 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin 1 Ocak 2018 tarihindeki ücretlerine her 6 ayda bir yüzde 4 oranında zam yapılmaktadır. Bu zamlar 2019 ve 2020 yılları için de aynı şekilde uygulanacaktır.

375 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin 1 Ocak 2019 tarihindeki ücretlerine (2019 yılı için belirlenen yeni asgari ücret üzerinden) yüzde 4 zam yapılacaktır. Böylece 375 sayılı KHK kapsamındaki işçilerin ücretleri fiilen asgari ücret civarına mahkum edilecektir.' dedi.

'TAŞERONDA İKEN VERİLEN ÜCRET FARKI KADROYA GEÇTİKLERİ İÇİN VERİLMEYECEK'
Çerkezoğlu asgari ücretin yüzdelik fazlası ile ücret alan işçilerin durumunu da değerlendirerek 'Merkezi idarelerde sürekli işçi kadrosuna geçen ve asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre (%30, %50 fazlası gibi) ücret alan işçiler ise bugün daha fazla bir hak kaybıyla yüz yüzedir. Taşeronda çalışırken yaptıkları iş ve görevler nedeniyle bağlı olduğu şartname gereği asgari ücretin yüzdelik fazlasına göre ücret alan işçiler, yeni asgari ücret üzerinden ücretleri güncellenmediği durumda ücretleri yasal asgari ücret seviyesine düşecektir. Bir başka ifadeyle işçilere merkezi idarelerde taşeronda iken verilen asgari ücret farkı bugün kadroya geçtikleri için verilmeyecektir.' dedi.

'http://www.sgkrehberi.com'