Eğitimciler tarafından öğretmenler arasındaki statü ayrımının kaldırılması gerektiği her platformda dile getirilmesine rağmen bu ayrım hükümet tarafından devam ettiriliyor. 2023 Eğitim Vizyonu toplantısında öğretmenler arasındaki kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen ayrımının devam edeceğinin belirtilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘İkinci 100 Günlük Eylem Planı’ ile asgari ücret altında geçinmeye çalışan ücretli öğretmenlerin maaşına geç de olsa zam yapıldı.

ZAM MÜJDE GİBİ YANSITILIYOR
Konuyla ilgili olarak Millî Gazete’ye açıklamada bulunan Ücretli Öğretmenler Platformu Başkanı Hasan Çakır, “Zam açıklaması müjde gibi yansıtılıyor. Yapılan zam bir süre daha öğretmen atamasının yapılmayacağı anlamına geliyor. Eğitimde aktif rol oynamalarına rağmen atanamayan ve ek ders ücreti ile çalışmaya mahkûm edilen öğretmenler olarak sus payı istemiyoruz. Bizler şartların iyileştirilmesinden ziyade atama bekliyoruz” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA GEÇİNMEYE ÇALIŞIYORLAR
Öte yandan 97 bin öğretmen açığı bulunduğu Türkiye’de Türk Eğitim-Sen’in araştırmasına göre yaklaşık olarak 63 bin 829 ücretli öğretmen görev yapıyor. Ücretli öğretmenlerin atanması ile öğretmen ihtiyacının hemen hemen kapanacağı bir durumda hükümet sadece 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapabiliyor. Mevcut duruma göre 120 saat ders işleyen ücretli öğretmenler, asgari ücretin altında aldığı ücret ile geçinmeye çalışıyor. Ücretli öğretmenler en düşük bin 471, en yüksek ise bin 554 TL maaş alıyor. Saatlik ücrete yapılacak olan zam ile henüz 2019 yılı asgari ücret açıklanmamış olsa da ücretli öğretmenlerin asgari ücretin üstünde bir maaş alması bekleniyor.

TORPİLLERİN ARTMASINDAN KORKUYORUZ
Ücretli öğretmenlerin maaşına yapılan yüzde yüz zammın ardından AKP’ye yakın kişilerin ücretli öğretmenliğe olan ilgisinin artacağını söyleyen Hasan Çakır, “Asgari ücretin altında olduğundan dolayı ücretli öğretmenliğe rağbet yoktu. Maaşların yükselmesi elbette çok önemli ancak bundan sonra torpillerin artmasından korkuyoruz. Aynı zamanda bütün ücretli öğretmenlerin de maaşının yükselmeyeceği söyleniyor. Sadece mezun olduğu alanda öğretmenlik yapanların maaşlarının yükseleceğine dair bir söylem var. Bu büyük bir adaletsizliğe yol açacaktır” şeklinde konuştu.

Millî Gazete