. Milli EğitimBakanı ismet Yılmaz Mart ayında 20 bin ücretli öğretmen alımı yapılacağım duyurmuştu. Bakan Yılmaz önceki gün yeni bir açıklama yaparak bu rakama ek 5 bin atama daha olacağmı bildirdi.

Ancak 109 bin öğretmen açığının bulunduğu, 400 binin üzerinde atama bekleyen öğretmen düşünüldüğünde bu rakam eğitimcileri hiç de memnun etmiyor. Bakanın açıklamalarının ardından atanmayı bekleyen öğretmenler sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirdi. 25 bin atamaya 130 bin başvurunun bulunduğunu hatırlatan öğretmenler bu rakamın yetersiz olduğunu belirterek Bakan Yılmaz'a tepki gösterdi.

'ACİLEN KADRO VERİLMELİ'

Konuyu eğitim sendikalannın temsilcilerine de sorduk. Bakanlığın ücretli öğretmen alımını çözüm olarak sunmasını eleş tiren Eğitim-Iş Genel Başkanı Orhan Yıl dirim, 'Atanamayan öğretmenlerin ücretli değil, koşulsuz, şartsız kadroya direkt kadroya alınması gerekiyor' dedi.

Mevcut durumda zaten binlerce öğretmenin ücretli çalıştığını hatırlatan Yıldırım şunlan belirtti: 'Bakanın kendisi 109 bin öğretmen açık olduğunu söyledi. Bu saatten sonra yapılması gereken tek şey; atama bekleyen öğretmenler acilen kadrolu olarak alınmalıdır. Yahu zaten 400 binin üzerinde atanamayan işsiz öğretmen var. bu durumda 20-25 bin rakamı gerçekten komik! Ayrıca mevcutta zaten 60-70 bin arası ücretli öğretmen görev yapmaktadır. Yani bu insanlar asgari ücret altında çalışıyor. Bu resmen taşeron eğitim sistemidir. 'Taşeronluğu kaldırıyorum' diyorsun kendi bakanlığında köle gibi çalışan ücretli öğretmen çalıştırıyorsun. Üstelik bir güvencesi de yok. 'Başka ülkelerden örnekler aldık' diyorlar. Hangi gelişmiş ülkede böyle bir sistem var? Yetişmiş öğretmen var ama atama yapmıyorsunuz.'

'GÜNÜ BİRLİK POLİTİKALAR'

Ulusal Eğitim Derneği Başkam Nazım Mutlu, 'Yapılacak şey; önce açık olan 109 bin öğretmen atamasının yapılmasıdır. Zaten ülkemizde 60-70 bin ücretli öğretmen çalışmakta. Bu rakamı 100 bine ulaştırmayı mı hedefliyorlar? Derhal ücretli öğretmenliğe son verilmeli ve atama bekleyen insanlar direkt kadroya alınmalıdır. Bizler bunlara tümüyle bir çözüm beklerken günü birlik politikalar uygulanması kabul edilemez' diye konuştu.

'ARPA BOYU YOL ALAMAYIZ'

Konuyla ilgili Türk Eğitim-Sen de bir açıklama yaptı. Ücretli öğretmenlerin güvencesiz çalıştığım belirten Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, 'Öğretmenlere performans değerlendirme sistemi getirmek için çalışma yapan MEB'in öğretmen atamaları ile ilgili performansım da biz değerlendirelim: Maalesef performans zayıf. Bu atama ile bir arpa boyu yol alamayız' dedi.

Aydınlık