Önemsenmesi ve ciddiyetle adım atılması son derece önemlidir. Kamu, bu konuda özel sektöre de öncülük etmelidir. Mevzuat düzenlemelerinin kamuda daha hızlı hayata geçmesi gerekir' dedi.

Memur-Sen Konfederasyonu'na bağlı Sağlık-Sen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın birlikte düzenlediği 1'nci 'Ulusal Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Kongresi', Ankara’da başladı. Programın açılışına Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Serhat Ayrım ve çok sayıda davetli ve bürokrat katıldı. İş Sağlığı ve Güvenliğinde Kamu Öncü Olmalı

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın konuşmasında, sendikacılığın sadece muhalefet etmek olmadığını, hayatın kalitesini artırmak için önemli bir oluşum olduğunun Sağlık-Sen’in bu çalışması ile bir kez daha ortaya konulduğunu söyledi. İş sağlığı güvenliği konusunun, insanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesinin hayat bulmuş hali olduğunu kaydetti.

Çalışanların en fazla şikayet ettikleri konunun iş kazaları olduğuna dikkat çeken Yalçın, “İş kazaları ve bu kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı ürkütücüdür. İş sağlığı güvenliği öncelikli konudur. Önemsenmesi ve ciddiyetle adım atılması son derece önemlidir. Biz 4'üncü Dönem Toplu Sözleşme taleplerinin 87'nci maddesinde de yer vermiştik. Konfederasyon olarak iş sağlığı ve güvenliğini önemseyen ve bunu toplu sözleşme talepleri arasına yerleştirerek gerekenin yapılmasını öneren bir teşkilatız. Kamu, bu konuda özel sektöre de öncülük etmelidir. Mevzuat düzenlemelerinin kamuda daha hızlı hayata geçmesi gerekir. Kamuda düzenlemelerin hayata geçmesi, yenileme dönemlerinde öteleniyor” dedi.

İş stresi ve iş sağlığı güvenliğinin sağlık çalışanlarında diğer çalışma alanlarına göre daha fazla önem arz ettiğini ve risk oluşturduğunu söyleyen Yalçın, sağlık çalışanlarının iş gereği riske en açık kamu görevlileri arasında yer aldığını belirtti. Her Yıl Ortalama 300 Milyondan Fazla İş Kazası Yaşanıyor

ILO verilerine göre Dünyada her yıl ortalama 300 milyondan fazla iş kazasının yaşandığını sözlerine ekleyen Yalçın, 'Bu kaza ve hastalıklar sonucunda 2.3 milyondan fazla kişi hayatını kaybetmekte. Ülkemizde ise her gün 200 den fazla iş kazasının meydana geliyor' diye konuştu.

Yalçın'dan Öneriler

Yalçın, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara yönelik ise şu önerilerde bulundu:

'Yoğun çalışma temposu, uzun süreli ve kesintisiz çalışma, ergonomik olmayan çalışma ortamları ve iş stresi sağlık çalışanlarının diğer hizmet kollarında çalışanlara göre çok daha çeşitli meslek riskleriyle karşılaşmalarına ve sağlıklarının olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Sağlık çalışanlarının zaten işlerinin çoğu zaman bulaşıcı enfeksiyonlar ya da virüsler olduğu düşünüldüğünde her an riskle karşı karşıya oldukları, işlerinin son derece ağır ve sorumluluk gerektirdiği bir durum karşımıza çıkmakta. Bu sebeple hastanelerde modern havalandırma sistemleri kullanılmalı, kimyasallar ve radyoaktif maddelere karşı koruyucu önlemler alınmalı. 

Bulaşıcı hastalıklara karşı önlemler alınarak kullanılan malzemeler steril bir ortamda saklanmalı ve atıkların yönetimi de dikkatle yapılmalıdır. Kimi zaman hastalar ve yakınları doktorları suçlamakta daha da kötüsü şiddet uygulamakta ve sağlık personeline saldırmaktadırlar. Bunu önlemek adına hastane yönetimlerine, güvenlik birimlerine ve sosyal hizmet görevlilerine önemli roller düşmektedir.'

Sağlık-Sen'in başlattığı “Çalışan Dostu Sağlık Kuruluşları” çalışmasını önemsediklerini belirten Yalçın, tüm kesimleri de bu organizasyona destek vermeye davet etti.

Kamunun Mesleki Yeterliliği Artıcı Düzenleme ve Faaliyetleri Yerine Getirmesi Gerekiyor

Kamuda riskli çalışma alanlarının tespit edilerek bu alanlarda görev yapan kamu görevlilerinin yıpranma tazminatından faydalanmalarına dönük çalışmaların sonlandırılmasının gerekliliğine dikkat çeken Yalçın, 'Başta sağlık çalışanları olmak üzere itfaiye personeli ile benzeri kadrolarda çalışanların yıpranma tazminatı konusundaki beklentilerini karşılayacak, öneri ve tekliflerimiz doğrultusunda hazırlanacak düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Halen daha kamu görevlilerine yönelik meslek hastalığı kodeksinin bulunmaması; hangi hastalıkların meslek hastalığı olarak değerlendirilip bildirileceğine ve nasıl karar verileceğine ilişkin tereddütleri oluşturmaktadır. Meslek hastalıkları kavramı daha çok işçiler için düşünülmüş olsa da kamuda çalışanlar içinde meslek hastalıkları listesi, derece ve kodlamaları yapılmalı, iş güvenliği ve iş sağlığı açısından riskli meslekler belirlenmelidir. Kamu hizmetlerini sunan özellikle sağlık çalışanlarımızın iş sağlığı ve güvenliği anlamında 'sıfır riskle' görevlerini yerine getirmelerinin sağlanması amacıyla kamunun mesleki yeterliliği artıcı düzenleme ve faaliyetleri yerine getirmesi gerekmektedir' diye konuştu. Memiş: Sağlık Çalışanları Mesleki Risklerden Korunmalı

Programda konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık hizmetlerinin karışık bir yapıya sahip olduğunu, gerek hizmet edilen alandaki çeşitlilik, belirsizlik, tehlike ve risklerin yoğunluğu, gerekse hizmet alanların olağan dışı tutum ve davranışları sergilemeye açık olmasının görmezden gelinemeyeceğini söyledi.

Sağlık çalışanlarının çalışma şartlarından dolayı büyük mağduriyetler yaşadığını hatırlatan Memiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ise, ‘Önce İş Güvenliği’ diyerek çalışan güvenliğine dikkat çektiğini vurguladı.

Ayrım: Sağlık Çalışanlarının İş Güvenliğine Önem Veriyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Serhat Ayrım da konuşmada, Sağlık-Sen ile böyle bir programı gerçekleştirmekten memnun olduklarını söyledi. Sağlık hizmetlerinin tehlikeli sınıfta yer aldığını hatırlatan Ayrım, bu sebeple sağlık çalışanlarının iş güvenliğine ayrı bir önem verdiklerini ifade etti. İlhan: Sorunlara Çözüm Üretmek Ve Katkı Sunmak İstiyoruz

SASAM Sağlık Politikaları Direktörü ve Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise konuşmasında SASAM’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. İlhan, çalışan sağlığı genelinde, sağlık çalışanlarının iş güvenliğinin ele alınacağı bu kongrede, geliştirilecek çözüm önerilerinin sorunların çözümüne katkı sunacağına inandığını kaydetti. Koç: İş Sağlığı Ve Güvenliği Bütün Olarak Ele Alınmalı

Açılışta konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Opr. Dr. Orhan Koç da konuşmasında, bakanlık olarak çalışanların iş güvenliğine önem verdiklerini kaydetti. Sağlık-Sen ile gerçekleştirdikleri bu kongrede de sağlık çalışanlarının iş güvenliğinin sağlanmasına yönelik konuların ele alınacağını kaydeden Koç, iş sağlığı güvenliği konusunun bir bütün olarak ele alınması gerektiğini dile getirdi.