Eğitim Bir-Sen'den yapılan yazılı açıklama şu şekilde;

Eğitim-Bir-Sen olarak, Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) başvuruda bulunarak, toplu sözleşme hükümleri gerekçe gösterilerek, Kamu Konutları Yönetmeliği uyarınca yükseköğretim kurumlarında oluşturulan komisyonlarda yetkili kamu görevlileri sendikası temsilcisine yer verilmesi ve sıra tahsisli lojmanlardan yüzde 15’inin idari personel için ayrılması gerektiği yönünde genel bir yazının kamu üniversitelerine gönderilmesini talep ettik.

2018 ve 2019 yıllarını kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşme’nin 25. maddesinde, “16/7/1984 tarihli ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Konutları Yönetmeliği uyarınca yükseköğretim kurumlarında oluşturulan komisyonlarda yetkili kamu görevlileri sendikası temsilcisi yer alır” hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm, 1.1.2018 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen, yükseköğretim kurumlarınca bu yönde bir işlem tesis edilmemiştir.

Diğer taraftan, mezkûr toplu sözleşmenin “Yükseköğretim kurumlarında lojman tahsisi” başlıklı 26. maddesinde, “Yükseköğretim kurumlarında bu sözleşmenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra sıra tahsisli lojmanlardan %15’i idari personel için ayrılır” hükmü bulunmaktadır.

Bu hükme rağmen yine yükseköğretim kurumlarınca hüküm dikkate alınmaksızın lojman tahsisi yoluna gidildiği, hatta hükmü göz ardı eden kamu konutları tahsis yönergeleri düzenlendiği görülmektedir.

YÖK’ten, anılan toplu sözleşme hükümleri gerekçe gösterilerek, üniversitelerin bu yönde işlem tesis etmesini sağlayacak genel bir yazının gönderilmesini istedik. 

Yükseköğretim Kurulu’na yazdığımız yazı için tıklayınız