EĞİTİMCİLER Birliği Sendikası Bursa 2 No'lu Şube'nin Haziran ayı Genişletilmiş İl Divan Toplantısı, üyelerin katılımıyla gerçekleştirildi. Yükseköğretimin genel değerlendirilmesinin yapıldığı toplantıda, üniversitelerin mevcut durumu masaya yatırıldı.Türkiye genelinde üniversitelerin gidişatının olumlu olmadığı görüşünde birleşen Eğitim Bir-Sen Bursa 2 Nolu Şube üyeleri, çözüm önerilerini de dile getirdi. Üniversitelerin yıllar geçtikçe köklü bir yapıya sahip olması bekleniyorken tam tersi bir gidişatın söz konusu olduğunu ifade eden Eği tim Bir-Sen Bursa 2 Nolu Şube Başkanı İlyas Kaya,'Büyük, hantal, yönetilemez ve performansı izlenemez durumda olan dev üniversiteler parçalara ayrılmalıdır.

Tüm bölümlerin, programların performansı izlenmeli, duruma göre tedbirler alınmalıdır. Gerekli laboratuar ve atölye ihtiyaçları için çalışma yapılması ve öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısının düşürülmesi veya yeni öğretim elemanı istihdam edilmesi gerekiyor'diye konuştu.

'DOKTORA YAPAN ÖĞRENCİ SAYISI ARTMALI'

Türkiye'deki doktora yapan öğrenci sayısının ülke genelinde 15-20 bin düzeyine gelmesi gerektiğinin de altını çizen Kaya, 'Araştırma yapan, üniversitede öğrenci ile akademisyen arasında köprü kuran ve . yükseköğretime I dinamizm katan I gençakademis&'A yenleri küstürW^M memekgerekiLAJ| yor. Liyakat esas'Jt^m larında araştırma yeteneği, iletişim ve öğrenme becerisi ön planda olmalıdır. On yıllar geçmesine rağmen bir üniversite kendi eğitim kültürünü inşa edememişse o üniversite başarısız bir üniversitedir'şeklinde konuştu.

Kaynakların doğru kullanımı noktasında da çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Kaya,'Kampüslerde geri dönüşüm ve enerji tasarrufu ile ilgili çalışma yapılmıyor. Aydınlatmalarda ve ısıtmalarda akılcı tasarruf tedbirleri alınmalı. Kampus içi ulaşımda yeşil ulaşım seçenekleri değerlendirilmeli, bisiklet vb. ulaşım araçları tüm ülkeye örnek olacak şekilde teşvik edilmelidir'dedi. Üniversite kazanan öğrencilerin kaderine terk edildiklerini de söyleyen Kaya,'Ailelerin ve gençlerin umutla, çalışarak geldiği üniversiteler yetenekleri ve hayalleri öğütüp yok ediyor.

21. yy Türkiye'sinde barınma ve gıda sorununu çözememiş kampüsler, araştırma yapacak öğrencilerin umutsuzluğa kapılmasına sebep oluyor. 24 saat yaşayan kampüsler, her an bilgiye ulaşılabilir ortamlar oluşturmak üniversitelerin karar alıcılarının öncelikleri arasında olmalıdır'diye konuştu. Yükseköğretimde herkesin fikrinin alınması gerektiğini de belirten Kaya, 'Üniversiteler demokratikyapıdan yoksun, mobbing ve gelecek kaygısının kol gezdiği yerler haline gelirse, oradan nefret ve kutuplaşmadan başka hiçbir şey çıkmaz' ifadelerini kullandı. ■Ömer KARAKAYA

Bursa HAYAT

kamu haber, kamuajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net