Unvanlarına göre 2020 yılında Devlet memurlarının gelir vergisi bakımından (kısmen veya tamamen) üst dilime çıkacağı aylar hangisi? İşte 2020 yılı gelir vergisi matrah ve oranları...Vergi Dilimi Kesintisi Nedir? Kaç Ay Sürer? Maaşlar 2020 yılında ne zaman kaç tl düşecek? Daire Başkanı, Mali Hizmetler Uzmanı, Veteriner, Şube Müdürü, Öğretmen, Hemşire, Polis Memuru, Vaiz, Avukat, Hizmetli, Mühendis ve Tekniker hangi memur ne zaman üst vergi dilimine çıkıyor?

Unvanlarına göre 2020 yılında Devlet memurlarının gelir vergisi bakımından (kısmen veya tamamen) üst dilime çıkacağı aylar hangisi? İşte 2020 yılı gelir vergisi matrah ve oranları...Daire Başkanı, Mali Hizmetler Uzmanı, Veteriner, Şube Müdürü, Öğretmen, Hemşire, Polis Memuru, Vaiz, Avukat, Hizmetli, Mühendis ve Tekniker hangi memur ne zaman üst vergi dilimine çıkıyor?

2020 YILINDA ÜST VERGİ DİLİMİNE HANGİ AY ÇIKACAKSINIZ?

Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınan matrah tarifelerinde 2020 yılı için yapılan belirlemeye göre, 2020 yılında kamu çalışanları 2019 yılına göre; daha geç aylarda üst vergi dilimine girecek veya aynı ayda olsa bile gelirin daha az kısmı üst vergi dilimine girecek.

Memurlar, gelir vergisi nedeniyle net maaşlarında oluşacak azalmayı, 2020 yılında 2019 yılına göre daha geç hissedecek.

Gelir vergisi oranlarının belirlenmesinde esas alınan matrah tarifelerindeki artış oranlarının, aynı dönemdeki maaş artış oranına göre daha yüksek belirlendiği durumlarda, kamu görevlileri üst vergi dilimlerine daha geç çıkmaktadırlar.

Bu itibarla, 2020 yılı için belirlenen gelir vergisi tarifesi matrah miktarlarının 2019 yılına göre yaklaşık %22 oranında artmasına karşılık, maaş artışının bu oranda olmaması nedeniyle, kamu çalışanları 2020 yılında 2019 yılına göre daha geç üst vergi dilimine çıkacak.

2020 yılı gelir vergisi matrah ve oranları

2020 yılında ücret gelirlerinden alınacak Gelir Vergisine ilişkin matrah ve oranlar şöyle:

Matrah                    Gelir Vergisi Oranı

22.000 TL’ye kadarı için              %15

22.001 -  49.000 TL arası için         %20

49.001 - 180.000 TL arası için        %27

180.001 - 600.000 TL arası için        %35

600.000 TL’den fazlası için        %40

2020 yılında Devlet memurlarından bazılarının gelir vergisi bakımından (kısmen veya tamamen) üst dilime çıkacağı aylar

Ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınan matrah tarifelerine göre yılın Ocak ayına %15 oranındaki gelir vergisi diliminde başlayan kamu çalışanları, ücret durumlarına göre yılın izleyen aylarında %20, %27 ve %35 oranındaki gelir vergisi dilimlerine de girebilmektedirler.

Kamu çalışanlarının ilgili takvim yılının başından itibaren elde ettikleri “gelir vergisi matrahına esas” gelirleri toplamı belli seviyelere ulaşınca, aylıklarının gelir vergisine tabi miktarına uygulanan gelir vergisi oranı artmakta ve ilgililerin net maaşı azalmaktadır.

Öte yandan, Devlet memurlarından bazılarının yararlanmakta olduğu; ek ders ücreti, döner sermaye ve sosyal denge tazminatı ödemeleri de gelir vergisi matrahına dahil edilmektedir. Bu nedenle, yazımızda değinmeyeceğimiz söz konusu ödemelerden yararlananların üst vergi dilimine çıkma zamanları aşağıdaki tabloda belirtilenden daha erken olacaktır.

Ancak ek ders ücreti, döner sermaye ödemesi, sosyal denge tazminatı ödemesi gibi gelir vergisine tabi ödemelerden yararlananlar, Tabloda hizalarında belirtilen aylardan daha erken aylarda (kısmen veya tamamen) üst vergi dilimine çıkacaktır. Öte yandan tablo hazırlanırken, 2019 Aralık ayı enflasyon artış oranı dikkate alınmamıştır.