KESK ve Eğitim Sen Genel Merkezi'nin savaşa karşı barışı savunmak amacıyla aldığı bir günlük iş bırakma eylemi kararına Aydın'da, 29 Aralık 2015'te 264 Eğitim Sen üyesi uydu. Bunun üzerine soruşturma başlatan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, eyleme katılan Eğitim Sen üyelerinin mesleklerinden ihraç edilmesi talebiyle Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na dosyalar sundu. Dosyaları inceleyen kurul, yapılan eylemin sendikal faaliyet olduğunu ve bir gün sürdüğünü göz önünde bulundurarak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talebini reddetti. Kurul kararının ardından Aydın Valiliği, 264 Eğitim Sen üyesine 1/30 maaş kesim cezası verdi. Eğitim Sen Aydın Şubesi bu cezalara Aydın 1. ve 2. İdare Mahkemeleri'nde itirazda bulundu. İtirazı haklı bulan mahkemeler, şimdiye kadar 47 cezayı iptal etti.

Diğer cezaların da iptal edileceğine inandığını belirten Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, “Cezaları iptal eden mahkemeler, idareye 30 günlük itiraz hakkı vermiştir. Daha önce buna benzer dosya, İzmir İstinaf Mahkemesi’nde görülmüş ve kesinleşmiştir. Mahkeme kararlarına, idare itiraz etse dahi bu işin sonucunda kesinlikle sendikamızın lehine karar çıkacak” dedi.

Sendikal faaliyette bulunmanın suç olmadığına vurgu yapan Özdemir, “Üyelerin, sendikalarının aldığı kararlara uyması yasaldır. Keyfi olarak bunu yasal olmayan bir durum pozisyonuna sokarsanız, yasalar size eninde sonunda ‘dur’ diyecektir. Kaldı ki açtığımız davalar sonucunda mahkemelerden çıkan kararlarda, kesinlikle idare haklı görülmemiştir. Ortaya kamu zararı çıkmıştır. Bu tür keyfi uygulamalardan vazgeçilmelidir. Mahkeme kararlarına rağmen 29 Aralık soruşturmalarının devam ettirilmesi ise düşündürücüdür” diye konuştu. (EMRAH DİNÇER)