www.ajanskamu.net

Dünya Kupası maçlarında verilen birçok yanlış kararın, VAR (video hakem sistemi) ile düzeltildiğine şahit olduk. Maçları izlerken, futbolun icadından beri, hakemler tarafından verilen yanlış kararların ne kadar büyük haksızlıklara yol açtığını düşündüm.
Futbol hakemlerinin işi gerçekten çok zormuş. Hızlı oynanan bu oyunda hem futbolcular kadar koşacak hem de çok kısa sürede doğru kararlar vereceksiniz. Şimdilerde devlet sistemimizi hızlandırma çabası içindeyiz. Hızlanan devlet çarkında, video hakemlere çokça ihtiyaç olacak.
Hafta içinde Sema MARAŞLI’NIN Cumhurbaşkanına yazdığı açık mektupta dile getirdiği önemli konuarı düşündüm. Bugünlerde, liselere kayıt telaşı içinde koşturan öğrenci velilerine, okullarına sahip çıkma çabası içinde koşturan okul müdürlerine şahit oldum. Cumhurbaşkanının, TBMM’de 27. Dönem ilk grup toplantısındaki konuşmasını dinledim, seçim sonrası çevremizde olup bitenlerden yeni dönemin nasıl işleyeceğine dair ipuçları yakalamaya çalıştım.
Sema MARAŞLI; aile içi küçük bir tartışma sonucu, eşinin bir telefonu ile evinden aylarca uzaklaştırılan, ayrıldığı eşine bir ömür nafaka ödemek zorunda kalan erkeklerden; düşük not verdiği için öğrencisinin iftirasıyla hapislerde yatan öğretmenlerden bahsediyor. Medya ve bir kısım feminist derneklerin, yaşanan olaylar üzerinden baskı kurarak, kanunların özensizce çıkarılmasına sebep olduklarını, hükümetin bunları susturmak için her defasında cezaları anormal artırdığına dikkat çekiyor. Gündemde olan düzenlemelerin nelere mal olacağını işaret ediyor.
TEOG sisteminin hazırlıksız bir şekilde uygulamadan kaldırılmasının bugünlerde nelere sebep olduğunu hep beraber yaşıyoruz. Okul türleri, kontenjanlar ve okulların öğretim şekilleri borsa endeksi gibi anlık değişiyor. Cumhurbaşkanı, konuşmasında, akrabalarının işlediği suçlardan dolayı pasaport mağduriyeti yaşayan yüz seksen bin kişinin mağduriyetinin giderileceğini söylüyor, demek ki böyle bir uygulama varmış.  Milletimizin tevazu beklediğini her fırsatta vurguluyor. 
Özetle, yeni dönemin kodları hız, tevazu ve isabetli iş yapmaktan geçiyor. Peki, nasıl olacak? Siyasetçisinden bürokratına kadar on yıllardır yerleşmiş iş tutma biçimimiz bir anda değişecek mi? Yarın sabah her şey bir anda düzelmeyeceğine göre, kontrol ve denetim görevi görecek mekanizmaların yani futboldaki video hakem sistemlerinin daha etkin bir şekilde devreye girmesi gerekecektir.
Sivil toplum ve medya bu görevinin farkında olmalıdır. Zaman kaybetmeden bir daha bakmak, verilen kararları anında gözden geçirmek, eskiden olduğundan çok daha önemli hale gelmiştir. Sivil toplum olarak yeni dönem bize, hem işin içine girme yollarını açıyor, hem de kontrol görevimize daha çok ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. 
Bireysel haklar, kişilerin ve dönemlerin merhametiyle değil, sistemin garantisiyle korunmalıdır. Eleştiri nimeti, güvenlik kaygılarıyla yok edilirse, bundan en çok yönetenler zarar görür. İyi niyetli eleştiri ile yıkıcı muhalefeti ayırt ederek farklı fikirlerin üretilmesine ve katkı sunmasına her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağız.
Kendi öz eleştirisini, açık yüreklilikle ve cesaretle yapan bir liderin, yeni dönemde kuracağı ebibinin daha çok video hakeme ihtiyaç duyacağını öngörerek, ülkemiz adına iyi niyetle fikir üretmeye, katkı sunmaya, yeri geldiğinde de video hakem olmaya devam edeceğiz. VAR mısınız?   

Talat Yavuz