Veliler, ücret karşılığı hizmet veren oyun parkları nedeniyle okulların ticarethaneye çevrildiğini savunurken, maddi durumu iyi olmayan çocukların ise bundan faydalanamaması da farklı bir sosyal sıkınıtıyı ortaya çıkarıyor.


VELİLER ŞİKAYETÇİ
 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından oluşturulan bir kurul tarafından izin verilen uygulama bazı veliler ve eğitimcilerin tepkisini çekiyor. Okulları adeta panayır alanına çeviren uygulamada okul idarelerinin temel amacının ticari faaliyet olduğu iddia edilerken, maddi imkanı olmayan çocukların ise bu bu oyun parklarından ne derece faydalanıp faydalanmadığı tartışma konusu.


EĞİTİMCİLER DE TEPKİLİ...


Bu konuda eğitimciler de uygulamayı eleştirdi. Türk Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Kazım Sarnık, okul bahçelerinde öğrencilere yönelik yapılan oyun etkinlikleri ticari bir sektörün okulları dayatması haline geldiğini savunurak, bütün öğrenciler bu tür etkinliklerden eşit şekilde yararlanmadıkları için bazı öğrencilerin olumsuz etkilendiğini söyledi. İmkanı olan öğrencilerin zaten aileleriyle birlikte AVM'lerde bu tür faaliyetlere gittiğini hatırlatan Sarnık, “Bunlardan yararlanamayan öğrencilere sosyal destek projeleri ile bu tür yerlere gezdirilebilir. Okul bahçelerinde ortaya çıkan görüntü aynı zamanda çocukların olası kazalara karşı açık hale gelmesi de işin bir başka yönünün teşkil etmektedir” dedi.
 

Türk Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu da, eğitim kurumlarının panayır yeri ve ticarethane olmadığını belirterek, o nedenle öğrencilere mal ve hizmetlerin para karşılığı satılmaması gerektiğini kaydetti.
 

Eğitim-İş Şube Başkanı Özkan Rona ise, okul bahçelerini panayır alanına dönüştüren bu tür etkinliklerde okul idaresinin temel amacının ticari faaliyet olduğunu iddia ederek, “Eğitsel niteliği ve güvenliği değerlendirilmeden bu etkinliklere izin veriliyor. Bu etkinliklerde kimi zaman ekonomik gücü olmayan ailelerin çocukları uzaktan özenerek izliyor, kimi zaman da okul idareleri daha fazla gelir elde etmek için çocukları katılım konusunda zorlayabiliyor” şeklinde konuştu.
 

Eğitim-Sen Şube Başkanı Atakan Erdağı da, “Böyle bir uygulamanın eğitimde yeri yoktur ve çocuklara fayda sağlamamaktadır. Eğitimde bir dağ gibi sorunlar varken bu yapılan hangi akla hizmettir?” dedi. 

Seyit GÜNDOĞAN / Bırsa Olay