Aylık katsayısının 1 Temmuz 2019 tarihinden geçerli olarak artmasına bağlı olarak, Yabancı Dil Tazminatı aylık miktarı da 2 TL - 9 TL aralığında değişen tutarlarda arttı.

Yabancı dil bilme seviyesinin belirlenmesi Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca  dillerini bilen kamu görevlilerine, bu dilleri bilme seviyelerine göre her ay yabancı dil tazminatı ödeniyor.

Yabancı dil bilme seviyesi ise, ÖSYM’nin Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az iki kez, diğer diller için ise yılda en az bir kez yaptığı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) ile belirleniyor.

Tazminatın ödenmesi Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (YDS) 70 ve üzeri puan alan kamu görevlilerine; aldıkları puan ve yabancı dil bilgilerinden görevleri sırasında yararlanma durumuna göre belirlenmiş olan gösterge rakamlarının aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle bulunan tutarda, her ay yabancı dil tazminatı ödeniyor. Bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

Kamu görevlilerinin yabancı dil bilgisinden görevleri sırasında yararlanılıp yararlanılmadığı, ilgili personeli atamaya yetkili amirin vereceği onayla belirlenirken; hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, daire başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetlerinde yarbay ve daha üst rütbelerde bulunanlar), mütercim ve tercümanlar, üniversite öğretim elemanları ve öğretmenler için ise herhangi bir onaya gerek olmaksızın yabancı dil bilgilerinden görevleri sırasında yararlanıldığı kabul ediliyor. Bilinen her yabancı dil için ayrı tazminat ödemesi yapılıyor. 2019 yılının ikinci yarısında Yabancı Dil Tazminatının maaşa net etkisi 2019 yılının ikinci yarısı için geçerli olan aylık katsayısına göre, Temmuz-Aralık 2019 döneminde yabancı dil tazminatının aylık net tutarı şöyle olacak: 

Personel YDS puanına göre Dil Tazminatının aylık net miktarı (A) Düzeyi    (96-100 puan) (A) Düzeyi (90-95 puan) (B) Düzeyi (80-89 puan) (C) Düzeyi (70-79 puan) -Yabancı dil bilgisinden yararlanılan personel 165 TL 124 TL 82 TL 41 TL -Yabancı dil bilen diğer personel 103 TL 103 TL 69 TL 34 TL memurunyeri.com