Düşünce dünyamızın önemli fikir ve ilim adamlarından Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil vefatının 50. yılında; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muhafazakâr Düşünce Dergisi ve Genç Memur-Sen’in düzenlediği Ali Fuat Başgil Sempozyumu ile anıldı. Sempozyumun açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve çok sayıda davetli katıldı.

**

Türkiye demokrasi tarihine mücadelesi ile yer edinmiş, düşünce dünyamızın önemli fikir ve ilim adamlarından Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil vefatının 50. Yılında adına düzenlenen bir sempozyum ile anılıyor. Ankara’da gerçekleştirilen; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muhafazakâr Düşünce Dergisi ve Genç Memur-Sen tarafından düzenlenen Prof. Dr. Ali Fuat Başgil sempozyumu açılış töreni ile başladı. Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Muhafazakâr Düşünce Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Serhat Buhari Baytekin, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen, Memur-Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu, Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, çok sayıda davetli ve genç öğrenci katıldı.

Yalçın: Başgil, Darbecilerin İpliğini Pazara Çıkardı

Sempozyumun açılışında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, demokrasi tarihinin kilit isimlerinden Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in aziz hatırasını yaşatmaya azmetmiş bir toplulukla beraber olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ali Fuat Başgil’in 27 Mayıs darbesiyle, yeniden şekillenen vesayet sistemine karşı, demokrasi ve millet iradesi adına hem fikirleriyle hem de şahsiyetiyle mücadele etmiş bir kahraman olduğunu ifade eden Yalçın, 27 Mayıs darbesini alkışlayan akademiye karşı sesini yükseltmiş olmasının halen hafızalarda olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanlığı adaylığının bu bağlamda önemli olduğunu vurgulayan Yalçın, vesayetçilerin tehditleri ile adaylıktan çekilmesinin de asla unutulmaması gerektiğini söyledi.

Yalçın, Başgil’in demokrasi sloganı atanlardan değil bizzat demokrasi için harekete geçen ve eylem içinde olan bir fikir ve eylem adamı olduğunu ifade ederek, “Geçmiş zamanlarda basın ve kültür hayatını hegemonya altına alanlar, hocayı unutturmaya çalıştılar, onun demokratik mücadelesini sukut suikastine uğratarak yok saydılar. Ama başaramadılar... Bu toplantı onun delillerinden birisidir” şeklinde konuştu.

“Ali Fuat Başgil hoca Darbecilerin göstermelik demokrasilerinin ipliğini pazara çıkardı” diyen Yalçın, “Vesayetin yeniden kurgulandığı, bütün kurum ve kuruluşların Amerika çıkarları doğrultusunda şekillendirildiği bir dönemde, darbecilerin oluşturmak istediği sisteme karşı çıkarak adını demokrasi tarihine yazdırmıştır” ifadelerini kullandı.

 “Ali Fuat Başgil hocanın Konfederasyonumuzun gençlik yapılanması olan Genç Memur-Sen’imizin böyle bir hatırlatmanın öncülerinden biri olması bizi ayrıca mutlu etti” diyen Yalçın sözlerini “Bu ülkenin değerlerinden hareketle,  gelecek tasavvuru ortaya koyan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı, Genç Memur-Sen’i ve Muhafazakâr Düşünce Dergisi’ni böyle bir programı gerçekleştirdikleri için tebrik ediyorum.

 

Ayrıca Sayın Bakanımızın şahsında Kültür ve Turizm Bakanlığı’mıza, gençlerimize yönelik önemli projeleri destekledikleri için Memur-Sen ailesi adına şükranlarımızı sunuyorum. Bu vesile ile Ali Fuat Başgil hocamıza Allah’tan Rahmet diliyor, sempozyumumuza emeği geçenlere ve iştirak eden siz değerli misafirleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diyerek tamamladı.