Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Hicran Turan sendika binasında bir basın açıklaması gerçekleştirerek, tüm velileri yeni ortaöğretim geçiş sistemini birlikte durdurmaya çağırdı. Basın açıklamasında Turan'ın yanı sıra yöneticiler, çok sayıda sendika ile STK temsilcisi yer aldı.

Basın açıklamasını okuyan Hicran Turan şunları söyledi: 'Her fırsatta TEOG yerine getirilen sistemin, üniversiteye giriş sınavı gibi olmadığını, dolayısıyla öğrencilerin ikinci bir şansının bulunmadığını ve telafisinin mümkün olmayan bir sisteme mahkum edildiğini belirtiyoruz. MEB tarafından dün gece yarısı yapılan açıklamaya göre, sınava girecek 1 milyon 200 bin öğrencinin sadece yüzde 10'u, yani 126 bin 536 öğrenci, nitelikli olarak tarif edilen bin 367 okula yerleşecek. Bu okulların neredeyse yarısı imam hatip ve meslek liselerinden oluşacak.

KERVANI YOLDA DİZME

AK Parti 4+4+4 sisteminden bu yana eğitimde izlediği dinselleştirme ve işçileştirme politikasındaki ısrarını sürdürüyor, sınavda başarılı olmuş çocuklarımızı ve öğrencilerimizi, imam hatip ve meslek liselerine yönlendiriyor. Ayrıca daha önce sayısı 600 olarak açıklanan ve dün akşam saatlerinde sayısı bin 367 olarak belirtilen okulların sayısının neden ve hangi amaçla artırıldığı sorusu karşımızda duruyor, MEB'in kervanı yolda dizme mantığı tüm gerçekliğiyle gün yüzüne çıkıyor.

KADROLAŞMA İSTENİYOR 

MEB tarafından açıklanan okullar ile velilerin beklentilerinin karşılanması mümkün değildir. Çünkü okulun akademik başarısı, öğretmenlerle doğrudan ilgilidir. Ancak hükümetin yayınladığı KHK ile bu okullarda 8 yılını tamamlamış öğretmenler tayin edilebiliyor. Böylelikle hem velilerin beklentileri karşılanmamış olacak, hem de bu okullardaki öğretmenlersürgün edilerek yeni bir kadrolaşmanın önü açılacak. Yüzde 10'luk dilimden öğrenci alacak okullara ilimiz özelinde daha yakından bakıldığında; 8 Fen Lisesinin kontenjanı bin 50,2 Sosyal Bilimler Lisesi kontenjanı 240, 1 Anadolu Lisesi kontenjanı 120, 7 Anadolu İmam Hatip Lisesi kontenjanı 630,17 MTAL kontenjanı 780.

GERİ DÖNÜLMEZ 

MEB'in ortaöğretime geçiş sistemini yeniden yapılandırmasındaki temel amaç, resmi istatistiklerle de kanıtlanmış olan ve öğrencilerin tercih etmek istemediği, imam hatip ve meslek liselerine öğrencilerin gitmek zorunda bırakılmasıdır. Haliyle velilere bu sistemden çıkış yolu olarak da özel liseler işaret ediliyor. Yeni sistemin özellikle Büyükşehirlerde ve içerisinde 9 lise bulunmayan ilçelerde neden olacağı sorunların boyutları dahi tahmin edilemiyor. Bakanlığın bu soruna bulduğu tek çözüm İl, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve okulun bağlı olduğu Genel Müdürlük tarafından yerleştirmenin yapılmasıdır. Yani, öğrencinin ve velinin iradesi, eninde sonunda bakanlığın vereceği kararlara teslim ediliyor.

SESE KULAK VERİN

Öğrencilerimizin ve çocuklarımızın hayatlarını böylesine olumsuz etkileyecek bir sisteme karşı çıkıyoruz. Bu kapsamda; MEB'in ilgili yönetmelik ve yönergesine karşı yargıya başvurduk. Bugüne kadar yürüttüğümüz çalışmaların ötesine geçerek, konunun sadece 8. Sınıf öğrenci velilerinin değil, tüm toplumun sorunu olduğunu daha güçlü örgütleyebilmek için eylem ve etkinlikler düzenleyeceğimizi ifade ediyoruz.

Yeni sınav sisteminin yıkıcı sonuçlarından çocuklarımızı, öğrencilerimizi kurtarabilmek için bu sistemin bu yıl uygulanmamasını talep ediyor, Bakanlığı eğitim emekçilerinin, velilerin ve öğrencilerin sesine kulak vermeye davet ediyoruz.

Açıklamaya çok sayıda sendika ve STK temsilcisi de destek verdi. Basın açıklamasında Eğitim-Sen Şube Başkanı Hicran Turan'ın yanı sıra Şube Hukuk Sekreteri Ayda Işık Sevim, Şube Kadın Sekreteri Sibel Yılmaz Yurdakul, Şube Sekreteri Levent Yurtsever de yer aldı.

Demokrat Kocaeli