Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul ve kurumlarda destekleme ve yetiştirme kursları açılmaktadır. İçinde bulunduğumuz 2018-2019 öğretim yılına ilişkin DYK kursları kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanmıştır. Kılavuza göre kurslar Ekim ayı başında başlayacak ve Ocak ayında sona erecektir. Aynı şekilde ikinci dönem ve yaz tatilinde de bu kurslar açılacaktır.

Destekleme ve yetiştirme kurslarında ise karşılaşılan en önemli sorunlardan birisi ise nöbetçi öğretmen görevlendirmeleridir. Halen yürürlükte bulunan yasal mevzuatımıza göre kurslarda nöbetçi öğretmen görevlendirilemeyecektir. Ancak, okul yönetimlerinin öğrenci mevcudunun kalabalıklığını gerekçe göstererek öğretmenlere nöbet görevi verdiği yönünde sendikamıza sürekli şikâyetler gelmektedir. Mevzuatta olmayan bir görevin, hangi gerekçeyle olursa olsun öğretmenlere verilmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Anayasamızda angarya yasaklanmıştır. Şayet, okul yönetimleri öğretmenlere nöbet görevi veriyor ise nöbet ücretlerini de ödemesi gerekmektedir.

Türk Eğitim-Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na yazdığımız yazıda;

1-İlgi yönetmelik hükümlerine göre okul/kurumlarda hafta sonlarında açılan destekleme ve yetiştirme kurslarında mevzuatta  hüküm bulunmadığından nöbetçi öğretmen görevlendirilmemesi ve konuyla ilgili Valiliklerin uyarılması,

2-Şayet, mevzuatta değişikliğe gidilerek hafta içinde olduğu gibi öğretmenlerin nöbet hizmetlerine ücret ödenecek ise yapılacak yasal düzenlemeye müteakip kurslarda nöbetçi öğretmen görevlendirilmesi ve ücretlerinin okul/kurumlarınca ödenmesini talep ettik.

 

İlgili yazımız için tıklayınız.