Kadroya geçme şartları arasında açtıkları kamu davalarından zorla feragat ettirilen, yetmezmiş gibi avukatlık masrafları da ceplerinden ödetilen işçiler, kadroya geçtiklerine bir türlü sevinemediler. Tüm bu dayatmalar çerçevesinde kadro alan çalışanlar, kadrolu olmanın sevincini yaşayamamanın yanında kadrodan umduklarını bulamadılar. Yıllarca asgari ücretle kamuda sürekli taşeron firmalar altında hizmet alımı ile her türlü haktan mahrum edilen işçiler, kadroya geçti ama maaşlar yine asgari ücret. Taşeron firmalardan kurtulan çalışanlar, asgari ücretten kurtulamadı.

SENDİKALAR SUS PUS!

Çalışanları temsil eden sendikalar bir kaç açıklamanın dışında adeta konuyu gündemden çıkarttılar. Oysa çalışanların sorunlarını, yıllardır yaşadıkları onca mağduriyeti bilen ve her seferinde kadroya geçtiğinizde o zaman siz bizi masada göreceksiniz diyen sözde sendikalar! Bugün hiçbir şey olmamış gibi sus pus oldular. Oysa YHK kararları ile bağıtlanan ve 2020 yılının sonuna kadar sürecek olan süreci başından beri en iyi bilen sendikalar ve sendikacılardır. Bu duruma halen sessiz kalan, tepki göstermeyen ve çalışanların her zaman yanında durduklarını ifade eden bazı sendikal örgütler, toplu sözleşme için masaya oturduklarında yine işçinin yanına gelip desteğini isteyecek. Hal böyle olunca çalışanlarda bu günleri hatırlatıp, gereken cevabı vereceklerdir.

SEÇİM ÖNCESİ TAM BİR HÜSRAN

31 Mart yerel seçimleri öncesi kadro alan ve alamayan işçilerin maaşları asgari ücrete sabitlendi. Kadroya geçen işçiler haklı olarak, kadroya geçtik ama maaşlarımız aynı, mevcut haklarımızla geçtik ve kadronun bize herhangi bir artısı olmadı, şeklinde sitemlerde bulunuyorlar. Yıllarca kamuda taşeron şirketler tarafından alın teri suistimal edilen işçiler, kadroya geçince insanca bir ücret almayı umuyorlardı. Ancak, maaşları asgari ücrete sabitlenen ve +%4 zamma tabi tutulan işçiler için kadro tam bir hüsran oldu.  

YETKİLİLERE SESLENİYORLAR

Sosyal medya üzerinden '4 D'li İşçiler platformu'nda birleşen işçiler, seslerini yükseltmenin ve kendi sıkıntılarını kendileri çözmenin derdine düştüler. Diğer kadrolular gibi insanca yaşanabilir bir düzeyde maaş almayı ümit eden çalışanlar, yetkililere yerel seçimler öncesi seslerini duyurmaya çalışıyor. 2019'da yapılacak olan toplu sözleşmeye dahil olmak isteyen işçiler yetkililerden açıklama bekliyor. Özellikle Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'tan bu konuda destek beklediklerini belirten işçiler, yıllarca asgari ücretle çalıştık tam 10 yıl kimimiz 15 yıl ve sonunda kadroya geçtik ama hala asgari ücret alıyoruz, artık lütfen hakkımız olanı verin şeklinde açıklamalarda bulundular.