AS yaptığı açıklamada şunları kaydetti;Devlet memurlarının, 657 sayılı Yasa’nın 23 üncü maddesinde, “Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin haklarına sahiptirler.”denilerek, memurların izin haklarının olduğu belirtilmiştir. Bu izin hakları da  1982 Anayasası’nın 50 nci maddesinin 3 ve 4 üncü fıkralarında “...dinlen-mek çalışanların hakkıdır. ibaresi ile anayasal güvence altına alınmıştır.

   Ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun  103 üncü maddesinde “....Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer. ” denilerek memurların kullanılmayan izin haklarının düşeceği belirtilmiş.Milli Eğitim Bakanlığı kanadından baktığımızda okulların açık olduğu dönemlerde milli eğitimde çalışan memur kadrolarında çalışan personel iş yoğunluğundan ve işlerin aksamaması adına bir çoğu izin haklarını yarı yıl veya yaz tatili dönemlerinde kullanmayı tercih ediyor.Yaz dönemlerinde de bir çoğumuzun malümu kurumlarda yapılan temizlik, tadilat, düzenleme vb. nedenlerden dolayı izin hakları yine personelin feragatli davranışından dolayı kullanılmayıp bir sonraki yıla kullanılmak üzere kalıyor.Bunun devamında da 2 yıl süresi geçen izinler yukarıda belirttiğim ilgili maddede geçen ibare üzerine düşüyor.Özelikle bu yıl 15 temmuz sürecinde milletimize karşı gerçekleştirilen FETÖ darbe teşebbüsü karşısında milletimizin asil dürüşü karşısında bertaraf edilmiş; bunun  sonrasında alınan OHAL kararları ve mevcut durum ,  izin haklarının kullanılmasında  sıkıntılar oluşturarak bir çok personel izin haklarını kullanamamasına neden oldu.Bu süreçte izin değil devletinin milletinin bekasında üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışan her kademedeki personel öz verili çalışmalar yürütmüştü.Ancak ilgili kanun maddesi gereğince yukarıda kısmen bahsettiğim nedenlerden dolayı kullanılmayan izinlerin düşmesi söz konusudur.Anayasada güvence altına alınmış ve çalışan bir emekçinin dünya standartlarında insani bir hakkı olduğunu kabul görmüş bu izin hakkının düşürülmesinin yapılan hizmet ve emeği hiçe saymak olacağı aşikardır.

      Bu konuyla ilgili dünyanın çeşitli yerlerinde ve ülkemizde bazı özel kurumlarda, bu hak kaybını önlemek için farklı bir çok çözüm yolları üretilmiştir.Personelin kullanamadığı bu  izin haklarıyla ilgili çözüm yollarından bazılarını sıralayacak olursak; 1.Personelin her ne şartta olursa olsun düşecek kullanılmayan izinlerini kullandırılması. 2.Düşecek  olan izin gün sayısı kadar mesai ücreti ödenmesi 3. Düşecek izin günlerinin emeklilik gününden düşülmesi vb. çözüm yollarını uygulanmasıyla çalışan ve özveride bulunan memurların hakları korunmaya gidilmelidir.

            Özelikle geçtiğimiz bu süreçte devleti ve milleti adına öz veride ve  bu yolda bir çok fedakarlıkta bulunan memurların bu hakkı konusunda  gerekli çalışmanın yapılması gerekmektedir.

  

Hidayet AS

Kırklareli Eğitim Bir Sen Şube Başkan Yardımcısı

Kamudanhaberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajanskamu / www.ajaskamu.net