Ajanskamu Net- Yeni düzenlemeyle tüm sağlık personellerine (hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, fizyoterapist vb.) yılda 60 gün yani her yıl 2 ay fiili hizmet zammı verilecektir. Mevcut durumda Türkiye’de 18 meslekte yıpranma payı bulunuyor. Yıpranma payı ile çalışma koşulları ağır olan mesleklerden daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda “fiili hizmet zammı” olarak geçen yıpranma payı ile çalışma koşullarının ağır olması sebebiyle diğer mesleklere nazaran daha fazla efor sarf edilen ve diğer mesleklerden daha fazla yıpranmaya maruz kalınan işlerde daha çabuk emekli olunması amaçlanıyor.

Sağlık çalışanları, yıpranma hakkı kapsamında en fazla 5 yıl için fiili hizmet süresi zammından yararlanabilecek. Fiili hizmet süresi zammı, toplam prim gün sayısına ilave edilecek. Bu, emekli aylıklarına yansıyacak. Fiili hizmet süresi zammının yarısı oranında da yaş haddinde indirim yapılacak. Bu da sağlık çalışanlarına 2.5 yıla kadar erken emeklilik hakkı verecek.GERİYE DÖNÜK UYGULANMAYACAK
Sağlıkçılara tanınan yıpranma hakkı, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki çalışmalara uygulanacak. Meclis’teki görüşmeler sırasında değişiklik yapılmadığı takdirde, eski çalışmalar yıpranmaya dahil edilmeyecek.

Fiilen sağlık hizmetlerinde 30 yıl çalışan bir kişi, 60 ay yıpranma hakkı elde edecek. 30 yerine 35 yıl çalışmış kabul edilerek, bu süre üzerinden emekli aylığı bağlanacak. Bu kişiler ayrıca, 2.5 yıl daha erken emekli olacak. Örneğin 60 yaşa tabi ise 57 yaşının ortalarında emekli olabilecek.


RADYASYONA MARUZ KALANLARA 90 GÜN YIPRANMA

Radyasyona maruz kalan sağlık çalışanları, eskiden olduğu gibi her 360 günlük fiili çalışmaya karşı 90 gün yıpranma hakkı elde ediyorlar. Bu uygulama aynen devam edecek.

YIPRANMAK İÇİN EN AZ ON YIL ÇALIŞMAK ZORUNLU

Yaş haddi indiriminden yararlanabilmek için sağlık çalışanlarının en az 3600 gün (10 yıl), yasa kapsamındaki işlerde çalışmaları gerekiyor.