Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, (a) halen herhangi bir eğitim kurumunda müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı görevini yürütenlerden görev süresini doldurmayanlar farklı (müdür/müdür başyardımcısı) yönetim görevleri için görevlendirme başvurusunda bulunabilmeleri ve (b) yurt içinde veya yurt dışında Bakanlık uhdesindeki başka bir göreve bir yıl veya daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin yöneticilik görevlerinin sona ermemesi yönünde düzenleme yapılmasını talep ettik.

22.4.2017 tarihli ve 30046 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği’nin “Yöneticilik görevinin sona ereceği ve devam edeceği durumlar” başlıklı 25. maddesinde “Yurt içinde veya yurt dışında başka bir göreve bir yıl veya daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin görevlendirme tarihi itibarıyla, bir yıldan az süreyle görevlendirilenlerin ise toplamda bir yılın dolduğu, (…) tarihten itibaren sona erer” hükmü bulunmaktadır.

Yine Yönetmeliğin “Değerlendirme duyurusu ve başvuru” başlıklı 12. maddesinde “Müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde aynı unvanla dört yıllık ya da aynı eğitim kurumunun müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı görevlerinde aynı unvanla toplam sekiz yıllık görev süresini dolduranlar ile değerlendirme duyurusunun son günü itibarıyla bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyanlardan müdür, müdür başyardımcısı veya müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek isteyenler, değerlendirmeye alınmak üzere duyuruda belirtilen süre içinde elektronik ortamda başvuruda bulunabilir…” hükmü yer almaktadır.

Bakanlık İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü web sayfasında 25.4.017 tarihinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Kılavuzu’nda da “Halen yönetici olanlardan (müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı) görev süresini doldurmayanların aynı veya farklı yönetim görevleri dâhil olmak üzere görevlendirme başvurusunda bulunamayacakları” hükmü bulunmaktadır.

Herhangi bir eğitim kurumunda yöneticilik görevi devam etmekteyken kendi istek ve iradeleri dışında Bakanlık uhdesindeki bir görevi yürütmek üzere yurt içinde veya yurt dışında başka bir göreve bir yıl veya daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin, yöneticilik görevlerinin sona erdirilmesinin izahı mümkün değildir. Söz konusu yöneticiler, Bakanlık uhdesindeki görevlendirilecekleri öngörselerdi, yöneticiliğin sona ermesinin hukuki sonuçları karşısında yöneticilik görevi üstlenmezlerdi. Yine Bakanlık uhdesindeki bir görevi yürütmek üzere görevlendirilmelerinin kendi istek ve iradelerine bağlı olmaması karşısında başarı puanı esasına göre görevlendirildikleri yöneticilik görevinin sona ermesinin de hukuka aykırı olduğuna şüphe yoktur. Örneğin boş bulunan bir eğitim kurumu müdürlüğüne 6 ay süreyle görevlendirilen bir müdür yardımcısının, müdür yardımcılığı görevi salt bu altı aylık görevlendirme nedeniyle sona erecektir.

Yine kurumsal bilgi ve tecrübe birikiminden istifade edilmesi ekseninde mevcut eğitim kurumu yöneticilerinin mevcut görevlerinden daha üst bir göreve görevlendirilmek üzere başvuramamalarının da bir izahı yoktur. Eğitim kurumları yöneticiliği görevlendirme sürecinin müdür yardımcılığı/başyardımcılığından müdürlüğe doğru idari hiyerarşi içinde dikey uzanan bir süreç olduğu göz önüne alındığında görev süresi sona ermiş yöneticiler ile dört yıllık hizmeti bulunan öğretmenlere tanınan bir hakkın, yöneticilikte tecrübe sahibi mevcut yöneticilere tanınmaması eşitlik ve adalete aykırıdır.

Bu itibarla Bakanlıktan bu iki konu hakkında yönetmelik ve/veya kılavuzda düzenleme yapılmasını istedik.

 

Bakanlığa Gönderdiğimiz Yazıyı Görüntülemek için Tıklayınız