Binlerce öğrencinin iyi bir üniversiteye girmek için yarıştığı Lisans Yerleştirme Sınavlan (LYS) 10-11 ve 17-18 Haziran'da yapılacak. Adaylar bu yıl ilk defa açık uçlu sorularla karşılaşacak. Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Prof. Dr. Özgür Öner, son düzlükte LYS'ye hazırlanan gençlerin işine yarayacak 10 altın tüyo verdi. İşte başarıya giden o yol:

■ Ben bu kadar yapabiliyorum demek yerine her gün biraz daha iyisini hedefleyin. Spor yaptığınızı düşünün. İlk gün 500 metre yürürsünüz, zorlanırsınız. Ancak birkaç gün sonra aynı mesafeyi rahat yürür, soma üzerine eklersiniz. Ders çalışmak da böyledir. Her gün birkaç dakika, birkaç soru arttırarak ilerleyin.

■ Hedefinizi iyi belirleyin. Seçeceğiniz meslek hakkında bilgi edinin. Buna uygun ders çalışın. Hedefinizi dağıtıp işinizi zorlaştırmayın.

■ Sabırlı olun. Hedefinize ulaşmak için fedakârlıkta bulunmanız gerektiğini unutmayın. Her sonuç tercihlerin eseridir. Hızlı sonuç almaktan çok, zaman içinde hızlanmayı hedefleyin.

■ Konsantrasyon = Motivasyon... Eğer ders çalışmanın neticesinde başarının geleceğine inanırsanız hızlı bir motivasyon ardından da ders çalışma isteği gelecektir. Motive olursanız daha başanlı olursunuz. Başarılı oldukça motivasyonunuz ve çalışma isteğiniz artar.

■ Çalışma planınızı küçük parçalara bölün. Eksiğinizin çok olduğunu düşünüp kendinizi korkutmayın. Eğer ders bilgisi konusunda temel eksikleriniz varsa bunlara yoğunlaşın.

■ Zor konular bilgi eksikliği ile birleştiğinde kendinizi başarısız hissedersiniz. Çalışma hedefleri oluşturun. Birine ulaşınca diğerine geçin.

■ Kaygıyı kontrol altında tutun. Başkalarının ne kadar çalıştığına takılmayın. Az kaygı inşam diri tutar ama fazlası yapabileceklerinizi bile yapamamanıza yol açar.

■ Engellere takılmayın. Ders çalışmak konusundaki engelleriniz varsa onlan belirleyin ve ortadan kaldırın. Sosyal medya, arkadaşlar ya da internet oyunlarına çok vakit ayırıyorsanız bunları kısıtlayın.

■ Duygusal kaçışlara kapılmayın. Sadece iyi yaptığınız konulara odaklanıp diğerlerini görmezden gelmeyin.

■ Yetersizlik hissi yaşamayın. Bazen çok çalışmak ya da tam tersi çalışmayı reddetmek yetersizlikten kaynaklanabilir. Eğer hedefinizi, eksiklerinizi ve nereden başlamanız gerektiğini biliyorsanız başarısız olmanız mümkün değildir.

Türkiye

kamu haber, kamu ajans, Kamudan haberleri ve gelişmeleri  Ajanskamu farkıyla aktarmaya devam edeceğiz.

Ajans kamu Haber/ www.ajaskamu.net