Yüksek Seçim Kurulu, AKP'nin KHK'larla kamu görevinden ihraç edilmiş olan kişilerin oy kullanamayacağı yönündeki itirazını reddetti. YSK ara kararında cezaevlerindeki kişiler ve ölen seçmenlerin yerine oy kullanıldığı gibi iddialar üzerine seçim kurullarından beş gün içinde bu kişilere dair tutanakları göndermelerini talep etti.

Yüksek Seçim Kurulu’nun AKP’nin İstanbul’daki yerel seçime dair itirazları hakkında verdiği ara karar metnine BBC Türkçe ulaştı.

Metinde YSK’nın ilçe seçim kurullarına iddiaları araştırıp tutanakla bildirmeleri için 5 gün verdiği görülüyor.

Karar metninde ilçe seçim kurullarının;

1.229 ölen kişi,

10.290 ceza infaz kurumlarında tutulu ve taksirli suçlardan hükümlü,

5.287 kasıtlı suçlardan hükümlünün yerine oy kullanıp kullanılmadığının tutanakla tespit edilerek YSK'ya gönderilmesi talep ediliyor.

YSK ayrıca;

2.732 kısıtlı seçmen,

236 yerleşim yeri cezaevi olarak görünen tutuklu ve hükümlü,

21.358 zihinsel engeli nedeniyle kısıtlı seçmenin oy kullanıp kullanılmadığının da ilçe seçim kurulları tarafından tutanakla tespit edilip gönderilmesini istedi.

Sandık kurul başkan ve üyelerinin nasıl seçildiği bildirilecek

Böylece araştırılması istenen seçmen, tutuklu, zihinsel engelli ve ölü sayısı 41.132 oldu. İstanbul’un ilçelerinde yapılan tekrar sayımların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 13.729 farkla mazbatasını almıştı.

YSK ayrıca ilçe seçim kurullarından 6.539 sandıkta sandık kurulu başkanının ve 13.084 sandıkta sandık kurulu üyelerinin kamu görevlisi olmadığı iddiaları üzerine ilçe seçim kurullarından bu kişilerin nasıl seçildiğini bildirmelerini talep etti.

YSK aynı kararda KHK ile kamu görevinden çıkarılan kişilerin oy hakkının bulunduğuna da karara bağladı.