Kurul kararında, AK Parti Beyoğlu İlçe Başkanı Harun Muş'un, Beyoğlu 1. ve 2. İlçe Seçim Kurullarına başvurarak, oy sayım ve döküm işlemleriyle sandık sonuç tutanaklarının yeniden düzenlenmesi, geçersiz oyların yeniden sayılması, tutanaktaki hataların düzeltilmesi ve İBB Başkanlığına ait oy pusulalarının tümünün sayılarak birleştirme tutanaklarının buna göre düzeltilmesine karar verilmesi yönünde itirazda bulunduğunu hatırlattı.    

'İstanbul'da farklı uygulama ve sonuçlar doğmaması gözetilerek..'    

 

Üç ayrı dilekçeyle sunulan bu itirazların, Beyoğlu İlçe Seçim Kurullarınca reddedildiği ve İstanbul İl Seçim Kurulu'na başvurulduğu ve taleplerin kısmen kabul edildiği bilgisi verilen kararda, bu itirazlarla ilgili verilecek kararın İstanbul genelinde aynı sebebe dayanan itirazlar hakkında, farklı uygulama ve sonuçlar doğmaması gözetilerek verildiği ifade edildi.    

Taleplerin kısmen kabul edildiği, sandık sonuç tutanaklarına hatalı giriş yapıldığı iddialarına ilişkin, ilçe seçim kurulları tarafından resen düzeltmeler yapıldığı ve maddi hataların düzeltilmesi için her zaman işlem yapılabileceği aktarılan kararda, Beyoğlu İlçe Seçim Kurulu'nun bu yöndeki ret kararının kaldırılması talebinin reddine karar verdi.    

Tüm oyların yeniden sayılması talebinin de, gerekçesi ve delili olmadığı gerekçesiyle reddine hükmedilen kurul kararında, geçersiz oylar yönünde ise, 'çokun içinde az vardır' kuralı uyarınca 298 sayılı yasanın 105. maddesinin 2. fıkrasındaki, 'geçersiz sayılan oy pusulası sayısı ve geçersizlik sebebi işlenmek zorundadır' hükmüne göre, bu hususların sonuç tutanaklarına hiç yazılmadığı gerekçesiyle, geçersiz oyların yeniden sayılmasına, Beyoğlu İlçe Seçim Kurulları kararlarının bu yönden kaldırılmasına karar verildi.    

 Bu haberi de okudular İstanbul'da 15 ilçede geçersiz sayılan tüm oylar tekrar sayılacak

Kararda, 'Ancak seçim torbasının açılmasından sonra geçersiz oylar ayrı şekilde bağlanıp mühürlenmediği ve diğer oylarla karıştırıldığı veya ilgili tutanaktaki geçersiz oy sayısının tutanakta yazılandan eksik ya da fazla olması ve bu şekilde geçersiz oyların tespitinin mümkün olmadığının anlaşılması durumunda, o sandıkta Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ilişkin tüm oyların yeniden sayılarak sandık sonuç tutanağının yeniden düzenlenmesi gerektiğine, YSK'nın 3 Nisan 2019 tarihli kararı, 3. maddesi uyarınca yeniden yapılan sayımla ortaya çıkan sonucun tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar yönünden geçerli olması gerektiğine oy birliğiyle karar verildi.' denildi.

 

MALTEPE'DE DE BÜTÜN OYLAR YENİDEN SAYILACAK                     

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde usulsüzlük iddiaları ardından AK Parti’nin itirazıyla Maltepe 1. Ve 2. İlçe Seçim Kurulları bu ilçedeki tüm oyların yeniden sayılmasına karar vermişti. 2. İlçe Seçim Kurulu’nun bu kararını İstanbul İl Seçim Kurulu durdurdu. YSK ise İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı. Oylar yeniden sayılmaya başlandı.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde usulsüz iddiaları üzerine AK Parti'nin İlçe Seçim Kurulları'na başvurmuş, 39 ilçede de seçim sonuçlarına itiraz etmişti.

AK Parti'nin itiraz ettiği Maltepe 1. Ve 2. İlçe Seçim Kurulları da değerlendirmeleri sonucu oyların tümünün yeniden sayılmasına karar vermişti. Bu karar sonrası yeni bir gelişme yaşandı.

İstanbul İl Seçim Kurulu Maltepe 2. İlçe Seçim Kurulu'nun verdiği 'tüm oyların sayılması' kararını bozduğunu açıkladı. İl Seçim Kurulu'nun kararını itiraz üzerine değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ise yeni bir karar vererek 'tüm oyların sayımına fiilen başlanılmış olması nedeniyle kararın kaldırılmasına' hükmetti.

Bu şekilde, İstanbul Maltepe'de tüm oyların sayımına devam edileceği öğrenildi.

Bilindiği gibi bugün akşam saatlerinde İstanbul İl Seçim Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri için kullanılan ve geçersiz sayılan oyların yeniden sayımını reddeden İlçe Seçim Kurulları kararlarını kaldırmıştı. İl Seçim Kurulu'nun kararıyla İstanbul'daki tüm ilçelerde geçersiz sayılan oylar yeniden sayılacak.