Türkiye’de kamu kesiminde çalışan taşeron işçilerinin büyük çoğunluğu, 2 Nisan 2018 tarihinde kadroya geçirildi.

Taşeron işçiler, kadroya geçtiklerinde daha önceden beri kadrolu olan işçilerin haklarına zaman içinde sahip olacaklarını ve “kadro” ile birlikte iş güvencesine kavuşacaklarını umuyorlardı. Fakat işçiler, kadroya geçip düşük ücetlerle, sosyal ve sendikal haklardan mahrum edilerek adeta kadrolu taşeron işçi konumuna getirildi. Daha kadroya geçmeden borçlu konumuna düşürülen işçiler, kamuda geriye dönük açtıkları davalardan feragat ettirilerek, hem alacaklarından vazgeçirildi, hem de avukatlara yüklü miktarlarda paralar ödemeye mecbur bırakıldı.

Taşeron işçiler şimdi yaşadıkları bu çifte mağduriyetin giderilmesini bekliyor.

696 sayılı KHK ile kadroya alınan taşeronlar, 2019'da yapılacak olan toplu iş sözleşmesine dahil edilerek yaşanan bu haksızlığın ve mağduriyetin giderilmesini istiyorlar. 

Eski ve yeni kadrolu işçiler arasında yaşanan bu sosyal ve ekonomik farklılık nedeniyle, “kadroya geçen işçiler ciddi bir yoksulluk yaşayacak” gibi görünüyor. Yerel seçim öncesi tüm haklarına kavuşmayı bekleyen taşeron işçiler, %4+4 değil, adilce bir zam istiyor. Ayrıca Eski kadrolular her yıl sonu ve yılbaşında 30+30 toplamda 60 günlük ikramiye alırken, taşerondan kadroya geçen işçilere 5+5 toplam 10 günlük ikramiye veriliyor. 

Çalışanlar şimdi tüm bu haksızlıkların giderilmesini ve bir an önce gerekli iyileştirmelerin yapılmasını istiyor.