ÖTV tutarı yasa kapsamında her altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kadar artırılan sigaraya 3 ayrı vergi uygulanıyor. Peki sigara zammı neye göre artıyor? Sigaraya uygulanan vergiler hangisi? 6 aylık ÜFE oranı ne kadar olacak? Tüm soruların cevaplarını haberimizin devamında bulabilirsiniz...

6 aylık ÜFE oranı ne kadar olacak?

KDV oranının yüzde 20 olması ile birlikte, 5 lira zamlanan sigaralara yılbaşından itibaren gelecek otomatik artışla birlikte bir hayli artması bekleniyor. Sigara ve alkole uygulanan ÖTV tutarı yasa kapsamında her 6 ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kadar artırılıyor. Bu kapsamda da, Temmuz ayından bu zamana kadar, yüzde 14 artan ÜFE’nin yıl sonu itibariyle en az yüzde 16 artışla bekleniyor.

Sigaraya 3 ayrı vergi uygulanıyor

Sigaradan alınan 3 ayrı vergi ve diğer oranlar şu şekilde;

Sigara dal başına mevcut durumda 1,1114 lira (Paket başına 22,22 lira) olan “Asgari Maktu Vergi”

TCMB faiz kararını yarın açıklayacak TCMB faiz kararını yarın açıklayacak

Paket başına 1,1043 lira alınan “Maktu Vergi”

Birde yüzde 63’lik de “Nispi Vergi” bulunuyor.

Ayrıca, Temmuz ayından bu yana 6 aylık ÜFE’nin aralık ayında en az yüzde 16’yı bulması beklentilerini korurken, bu doğrultuda, paket başına asgari maktu 25,78 liraya maktu vergi ise 1,28 lira artış görecek. Bu da tam olarak şu demek oluyor, “bir paket sigaradan alınan ÖTV en az 27 lira 6 kuruş” olmuş olacak.

Tüm bunlara ek olarak ise sigaranın vergisine göre, yukarıda yer alan rakamların satış fiyatının yüzde 63’ünden daha az olmaması gerekmektedir. Bu şekilde de sigaradan alınacak ÖTV 42,96 lira olması bekleniyor.

Bir de üstüne yüzde 20’ye yükselen KDV’ var. Bu durum ise 1 paket sigaranın en az 51,5 liraya satılmasına neden olurken, Piyasada güncel sigara fiyatlarına göre en ucuz sigara 45 liraya, satılmakta. Sigara maliyetlerini doğrultusunda yapılan, hesaba kapsamında sigara fiyatın 60-65 lirayı yükselmesi olası bir tahmin gibi görünüyor.