Ajanskamu Net- rehber öğretmenlere yaz tatilinde zorunlu tercih danışmanlığı görevi verilmesinin yasal olmadığını ifade ederek, yönetmeliğe tepki gösterildi.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, rehber öğretmenlere yaz tatilinde zorunlu tercih danışmanlığı görevi verilmesinin yasal olmadığını ifade ederek, yönetmeliğe tepki gösterdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan kılavuza göre rehber öğretmenlerin tercih danışmanlığı yapmaları geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak zorunlu hale getirildi. Yeni yönetmeliğe göre, rehber öğretmene de okulda nöbet tutma zorunluluğu getirildi. Yönetmelikte rehber öğretmenin görevleri maddesinde, “Sınavlarda görev alabilir; belleticilik ve nöbet görevi yapar” ifadesi yer aldı. Nöbet tutmanın disiplin demek olduğunu ifade eden eğitimciler, öğrencinin bu durumda kendisini öğretmenine açamayacağı, sorunlarını rahat ifade edemeyeceğini savundu.

ÖĞRETMENLER KANUNEN İZİNLİ SAYILIYORLAR
Öğretmenlere zorunlu tercih danışmanlığı görevinin verilmesinin yanlış olduğunu belirten Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, bu görevlerin öğrencilerin rehber öğretmene olan güvenini sarsacağını belirterek, “Kaygılarımızın hiçbiri dikkate alınmamış” diyerek yönetmeliğe tepki gösterdi. Iltar, şöyle konuştu: “Gerek lise gerekse de üniversite tercihleri temmuz ile ağustos aylarına denk geliyor. Bu tarihlerde öğretmenler kanunen izinli sayılıyorlar. Ancak MEB tarafından yayınlanan kılavuza göre rehber öğretmenlerinin tercih danışmanlığı yapmaları zorunlu hale getirildi. Bu da kanuna aykırı bir düzenleme anlamına geliyor. Rehber öğretmenlerin yetersiz sayıda olması durumunda ise yerlerine nitelikli olan diğer öğretmenlerin görevlendirilmeleri öngörülüyor.”

ÇALIŞANLARA DİNLENME MOLASI HAKKIDIR
Başkan Iltar, çalışanların dinlenmesinin hakkı olduğuna dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:
“Anayasamızın 50. maddesine göre, kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedeni ve ruhi yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar. Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir. Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez. Tercih danışmanlığı görevlendirmelerinin yapılacağı Temmuz ve Ağustos ayları öğretmenlerin yaz tatili dönemine denk gelmekte olup, bu aylarda öğretmenler izinli olduğundan resen yapılacak görevlendirmeler Anayasamıza ve kanuna aykırılık teşkil edecektir”

“HİÇ KİMSE ZORUNLU OLARAK ÇALIŞTIRILAMAZ”
Zorla hiçbir kimsenin çalıştırılmayacağını ifade eden Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar,“Yaz aylarında rehber öğretmenlerin resen görevlendirilmesi Anayasamızın 18. maddesinde ifadesini bulan ‘Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.’ hükümlerine de aykırılık teşkil edecektir. Mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde tercih danışma komisyonlarında rehber öğretmenlerin resen görevlendirilmesi mümkün değildir. Bu durumda Bakanlıkça resen görevlendirme yapılmaması, gönüllülük esasına göre hareket edilmesi, istekli olan rehber öğretmenlere tercih danışma komisyonlarında görev verilmesi uygun olacaktır. Bu nedenlerle öğrencilerin tercih dönemlerinde Rehber Öğretmenlere resen görev verilmesi hukuka aykırılık teşkil edecektir.” şeklinde konuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinden konu ile ilgili yeni bir açıklama yapılması bekleniyor.
 
ZORUNLU DEĞİL GÖNÜLLÜ OLMALI
Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Fatin Iltar, öğretmenlere zorunlu tercih danışmanlığı görevinin verilmesinin yanlış olduğunu ifade ederek, “Öğretmenlerin çalıştırılmaları her ne kadar kanuna aykırı olsa da öğrencilerin de doğru tercih yapmaları son derece önemlidir. Bu kapsamda çözüm olarak gönüllülük esasına başvurulmalıdır. Bu yöntem ile yeteri kadar gönüllü öğretmen bulunamaz ise bu durumda ekstra ücretlendirmeye başvurulabilir. Bu sayede öğretmenlerin de isteyerek çalışmaları mümkün olabilecektir. Ancak hali hazırdaki sistem ile hem kanun çiğnenmekte hem de öğretmenler zorlanmaktadır. İşte tüm bu durumların üstesinden gelmek adına yeni bir düzenleme yapılması icap ediyor.” dedi.