KYK Borçluları için kritik gelişme: Araştırma önergesi verildi.

Türkiye genelinde milyonlarca gencin KYK borcu var. Üniversite okudu sırada Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu 'ndan kredi almak zorunda kalan öğrenciler, okulu bitirdikten sonra iş bulamama sıkıntısı ile karşı karşıya geldi. İş bulamayan vatandaşlar ise , gelen KYK borcu taksitlerini ödeyemedi. Borçların ödenmemesi nedeniyle şimdiye kadar 300 bin üniversite öğrencisi hakkında icra takibi başlatıldı ve hesaplara e hacizler geldi.

E HACİZ NEDİR?

E Haciz, borçlunun banka hesabındaki parasına bloke koyma işlemidir. Borç kadar paraya bloke konulur ve hesaba para yattığında o parayı vatandaş çekemez. Hesapta borçtan fazla para varsa, sadece fazla kısmı çekilebilir.

ARARŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLDİ

KYK borçlularını 5 milyonu geçmesi, 300 bin kişiye icra takibi başlatılması sonrası Burhanettin Bulut harekete geçti ve KYK borcu olan gençler için TBMM'ye bir araştırma önergesi verdi. Söz konusu önerge ile ilgili konuşan Bulut, şunları söyledi:

"Gençlerimiz üniversite kayıtlarını yaptı. Yine yüz binlerce öğrenci KYK 'dan kredi çekecek. Eğitimlerine devam edebilmek adına.

Aldıkları bu krediyi ise okul sonrası ödemesini yapacaklar. Şayet ödeyemezlerse şu anda aylık 1.4 fhakkuk ediyor. Türkiye'de, içinde bulunduğu ekonomik kriz ve kürsel pandemi sonrası rekor seviyede işsizlik hakim. Bu işsizlik oranına baktığımızda 1/3 gençler var. İşsizlik içinde en çok işszi gençler. 

,Tabi bu çocuklar , üniversiteyi bitirdiğinde iş de bulamadıkları için bu kredileri ödeyemiyorlar."

"Son yapılan ankette yüzde 67 oranında gençler bu ülkeyi terk etmek istiyor. Neden? Gelecek kaygısı yaşadıkları için. O nedenle bu çocukların kredilerini faizleri ile birlite silmeniz gerekiyor.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ MECLİSE SUNULDU

Bulut, KYK borcu nedeniyle icralık olan gençlerin durumunun araştırılması ve alınacak önlemlerin saptanması için bir araştırma önergesi hazırladığını ve bunu TBMM'ye sunduğunu söyledi.

TATİL BİTTİKTEN SONRA MECLİS GÜNDEMİNE GELECEK

TBMM 29 Temmuz 2020 günü tatile girmişti. Meclis Başkanı yaptığı açıklamada tatilin 1 Ekim 2020 Perşembe  tarihine kadar süreceğini söyledi. 1 Ekim tarihinde meclisin açılmasının ardından KYK borçları gündeme gelecek. 

NE OLACAK?

Söz konsu araştırma önergesi, TBMM açıldıktan sonra gündeme gelecek. Gündemde görüşülecek önerge oylanacak. Kabul edilmesi durumunda KYK borçlularının durumu ve çözüm yolları için bir komisyon kurulup araştırma yapılacak.