Pamukkale Üniversitesi haftalardır yemek ihalesi hakkındaki iddialar ile çalkalanıyordu.

Üniversitenin yıllık 5 milyon TL + KDV'ye mal ettiği hastane yemek işini  yıllık 11 milyon TL + KDV'ye ihale ettiği, ihale için yüksek yaklaşık maliyet belirlendiği, bu bedelin gizlendiği ve komisyon üyelerince ihale bedeline itiraz edildiği, bunlara rağmen ihalenin zorla kabul ettirildiği iddiaları vardı.

Bu iddialar Denizli Milletvekilli Melike Basmacı tarafından meclis gündemine taşınmış, Sağlık Bakanı da soruları ihbar kabul ettiğini ve araştıracaklarını söylemişti.

Haber merkezimize ulaşan son belge ile yemek ihalesinin başında bulunan mevcut hastane müdürünün iddiaları doğrulayan itiraf gibi yazışması ortaya çıktı...

Skandal yemek ihalesinden kısa bir süre önce Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Başmüdürlüğüne getirilen Ayhan Makal imzalı bu belgeye göre;

İhale yaklaşık maliyet hesaplanmasında 2 yıldır bu işi yapan personelin üniversite kayıtlarından yola çıkarak belirledikleri fiyat çok düşük bulundu ve kabul edilmedi.

Bunun yerine yaklaşık maliyet hesaplanmasında ihaleye girecek firmaların verdiği fiyatlar esas alındı.

Bu yaklaşık maliyet ihale komisyonu ve diğer sorumlulara bildirilmedi.

İhale sonucu oluşan bedele ihale komisyonu ve yetkililer itiraz etti.

İhalenin 32 milyona verileceği ay öncesinden konuşuluyordu konularını varlığını imza altına alarak itiraf etmiş.

FİYAT ÇOK DÜŞÜK BULUNDU

İhale yaklaşık maliyet hesaplanmasında 2 yıldır bu işi yapan personelin üniversite kayıtlarından yola çıkarak belirledikleri fiyat çok düşük bulundu ve kabul edilmedi.

Ayhan Makal tarafından imza altına alınan yazıda İhale yaklaşık maliyet hesaplanmasında 2 yıldır bu işi yapan personelin üniversite kayıtlarından yola çıkarak belirledikleri çiğ girdi maliyetleri olan;

Kahvaltı 1.07 TL, Rejim 3 4.24 TL, Rejim 1 0.53 TL, Diyet 2.70 TL, Ara öğün 0.92 TL’dir olarak belirtilmiştir. Bu konuda Makal’ın ifadeleri şöyledir:

“… İdarece çıkarılan ve yaklaşık maliyette kullanılan bu rakamlar firmalar aleyhine kurum lehinedir.”

“firmalar aleyhine kurum lehine” olmasından daha doğal ne olabilir ki? Makal’ın ifadeleri bununla da kalmıyor. Sanki bir firma yetkilisi gibi :

“… Bu rakamlar gözönüne alındığında firmaların asla kabul etmeyeceği ve itiraz edeceği rakamlar olduğu görülmektedir. Türkiye’nin hiçbir yerinde sıhhi şartlarda bu rakamlara olmadığı görülecektir. Firmalar ve vatandaş bu rakamları duysalar idi hem yaklaşık maliyete itiraz ederlerdi. Hem de “bu fiyata nerede kim yemek veriyorsa biz oradan topluca yemek yiyelim” derlerdi. Diyor.

Bu yüzden kendi idarelerinin verdiği fiyatlarını yaklaşık maliyet hesaplamasına katıp katmamayı çok düşünmüş ve  imkansızlığına kara vermiş.

Ayrıca Makal yazıda yemekleri iki yıldır Pamukkale Üniversitesi’nin yaptığını unutarak düşük maliyet çıkaranlara yemeklerin yapıldığı yer ile ilgili “… bu fiyatların olduğu en merdiven altı ve 3. Sınıf bir yer göstermeleri gerekir. Yaklaşık maliyeti hazırlarken bizim yaklaşık maliyeti yüksek çıkardığımızı söyleyen ve dile getiren komisyon üyelerinin bu soruyu cevaplamaları yani bu fiyattan şurada satılıyor diye yer göstermeleri gerekir”… demiş.

Tek cevap iki yıldır Üniversite kendisi bu fiyata ediyor…

FİRMALARIN FİYATLARI ESAS ALINDI

Denizli Devlet Hastanesinden gelen fiyat düşük olmalı ki Makal’ın ifadesiyle “Maliyet hesabını bozacağından yaklaşık maliyette kullanılmamıştır”.  Yine “Devlet hastanesinde verilen yemek çeşidi 3 ile sınırlandırılmıştır. Devlet hastanelerinde diyet yemeği yapılmaz. Yapılan yemeğin tuzsuz ve şekersiz hali verilir. Çok az özel diyet yemeği seçilir” gibi bahaneler öne sürülmüştür. Aslında çok rahat verilen rakamlar en azından 3 yemek çeşidine ve diyet yemeği olacak şekilde yaklaşık maliyete katılabilirdi.

İlgili yazıya göre Denizli Lokantacılar Odası Başkanlığından gelen fiyatın yaklaşık maliyete dahil edilip edilmediği belli değildir.

Sonuç olarak yaklaşık maliyet ihaleye girebilecek olan firmaların fiyatları esas alınarak belirlenmiştir. Diğer hiçbir maliyet “çok düşük oldukları gerekçesiyle” dikkate alınmamıştır. Bunun ne kadar etik ve doğru olduğunu kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz.

BU YAKLAŞIK MALİYET İHALE KOMİSYONU VE DİĞER SORUMLULARA BİLDİRİLMEDİ

Bu yemek ihalesi, Skandal yemek ihalesinden kısa bir süre önce Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Baş müdürlüğüne getirilen Ayhan Makal tarafından o kadar gizlilik içerisinde yürütülmüş ki; yıllardır Pamukkale Üniversitesinde çalışan hatta bu yemeğin çıkarılmasında çalışan uzman personelden bile gizlenmiş. Bu konuda Ayhan Makal’ın ifadeleri aynen şöyledir:

“Yaklaşık maliyetin hesaplanmasında tüm ihale komisyon üyelerinin yaklaşık maliyet çalışmasına alınması esas olmayıp yaklaşık maliyet 3 görevli tarafından çıkarılabilir ve amir onaylar. Yaklaşık maliyet çalışmamız da böyle olmuştur.”

Yani yaklaşık maliyet hesaplama işini ilgili uzman kişilerden sakladıklarını ve ihale komisyon üyelerinin ihale gününe kadar haberi olmadığını itiraf ederek imza altına alıyor. Böyle bir çalışma neden ilgililerden saklanır ve onların bilgisine başvurulmaz ve 2 yıldır bu işi yapan personelin üniversite kayıtlarından yola çıkarak belirledikleri fiyat dikkate alınmaz. Bunun bir izahı var mı?

İHALE SONUCU OLUŞAN BEDELE İHALE KOMİSYONU VE YETKİLİLER İTİRAZ ETTİ

Her ne kadar ihale komisyonundan ve yetkililerden gizlenerek bir ihale gerçekleştirilse de ihale günü herşey ortaya çıktı. İhale komisyonu Ayhan makal ve ekibi tarafından ihaleye girebilecek olan firmaların fiyatları esas alınarak belirlen olan 35 milyon + KDV tutarındaki yaklaşık maliyet ortaya çıktı. Bu ihaleye göre de ihale üç yıllığına 32 miyon 591 bin + KDV  bedele verilecekti. Tabiiki her ülkesini, milletini, üniversitesini seven vatandaş gibi bu komisyon üyeleri de itiraz ettiler. Bu itirazın olduğunu Makal dilekçesinde şu şekilde ifade ediyor:

“…Yaklaşık maliyeti hazırlarken bizim yaklaşık maliyeti yüksek çıkardığımızı söyleyen ve dile getiren komisyon üyelerinin bu soruyu cevaplamaları yani bu fiyattan şurada satılıyor diye yer göstermeleri gerekir…”

“… Kaldı ki benim tecrübenim, nerelerde görev yaptığımın konuları 28.08.2017 tarihinde toplanan yemek komisyonunda konuşulması olayı ne yeri ne de komisyonun yetki alanında değildir.”

İHALENİN 32 MİLYONA VERİLECEĞİ AY ÖNCESİNDEN KONUŞULUYORDU

Yine Ayhan makal ilgili yazıda ihale sonrasında 07.09.2017 tarihinde  baştabip başkanlığında yapılan toplantıda “Bu ihalenin sonucu 2 ay önceden belliydi. Bu işin 32 milyona biteceği” şeklinde sözlerin ifade edildiğini belirtmiştir. 

denizliekspres