Meclis'ten geçmesi beklenen 3600 ek gösterge kamu personelinin merak ettiği konuların başında geliyor. Kamu personelinin gündeminden düşmeyen 3600 ek gösterge ne zaman verilecek? 3600 ek gösterge kimleri kapsıyor? İşte merak edilen soruların cevapları…

3600 EK GÖSTERGE İLE İLGİLİ SON DURUM

Devlet memurlarının merakla beklediği 3600 ek gösterge ile ilgili olarak son açıklama CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya'dan gelmişti. Kaya, Öğretmenlere 3600 ek gösterge hakkı tanınmasına yönelik seçim vaadinin hala gerçekleştirilmediğini belirtmiş bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etmişti.

Daha önce Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk '3600 ek gösterge çalışmalarımız Devlet Personel Başkanlığı ve bakanlıklarımızla devam ediyor.' şeklinde açıklama yapmıştı. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'un bu açıklaması kamu personelinin 3600 ek gösterge ile ilgili beklentilerini yükseltmişti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da, '3600 ek göstergede verilen sözler tutulsun, tüm kamu görevlilerini kapsayan, paydaşlarıyla birlikte, hukuk devletinin gereğinin işaret ettiği hak ve adalet temelli bir çalışma yapılsın' talebinde bulundu.

Türkiye'de kamu görevlilerinin sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Yalçın, kamu çalışanları adına 3600 ek göstergeyle ilgili gelişmeleri başından beri yakından takip ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıklamalarını, bir adım olarak görüyoruz ancak yine de yeterli değil. Biz diyoruz ki artık 3600 ek göstergede verilen sözler tutulsun, tüm kamu görevlilerini kapsayan, paydaşlarıyla birlikte, hukuk devletinin gereğinin işaret ettiği hak ve adalet temelli bir çalışma yapılsın.'

Yalçın, 3600 ek göstergede kapsayıcı ve eşitleyici bir modelin tüm kamu görevlilerini kapsayacak şekilde çalışılması gerektiğini belirterek, 'Büyüyen Türkiye'nin mimarları olarak kamu görevlilerinin beklentileri yerine getirilsin' ifadelerini kullandı.

1.6 milyonu aşkın çalışanı ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çalışma yaptıklarını söylemiş Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, 3600 ek göstergede 4 meslek için tek paket hazırlandığını açıklamıştı.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?

Öğretmen, polis, hemşire, din görevlileri ayrım yapılmaksızın aynı paket kapsamına alınırken, yeni göstergeyle emekli olacak memurların maaşları, emekli ikramiyeleri yaklaşık yüzde 20 yükselecek. Emekli ikramiyeleri ortalama 25 bin lira artacak. Paket kapsamında yaklaşık 280 bin polis, 1.1 milyon öğretmen, 110 bin hemşire, 120 bin din görevlisi düzenlemeden yararlanacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanlarıyla birlikte çalışan AK Parti Grubu teklifi önümüzdeki günlerde Meclis'e sunacak. Erdoğan'ın açıklayacağı paketle milyonlarca çalışan arasında eşitlik sağlanacak. Hem görev ücreti hem de emekli maaşını belirleyen ek gösterge cetveli belirlenecek.

POSTA