Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilecek uygulama engellilerin rapor çilesine son verecek. Engellilere evde bakım ücreti, engelli maaşı, emeklilik ve vergi indirim belgesi gibi haklardan faydalanmak için sağlık kurulu raporlarındaki “yüzde 40” oranında engelli olma şartı kaldırılacak.

Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Başkanı: Engelli dernekleri olarak bu konuyu yaklaşık 4 yıl önce gündeme taşıdığı konunn sonunda çözüme kavuşması Engellileri ve yakınlarını memnun etti.

Mevcut uygulamaya göre, yüzde 40 oranının altında engelli raporu olan vatandaşlar, birçok haktan yararlanamıyordu. Yeni sistemde ise yüzde 40 oranının altında engeli olanlara da bu haklardan yararlanma yolu açılacak. Engelliler, sosyal ve ekonomik şartlarına göre de raporlandırılacak. Yeni uygulama göre yüzde 50 ve üzeri ağır engelli, yüzde 50 ve 35 arası engelli ve 35 altı hafif engelli olarak anılacak. Örneğin, yüzde 35 engelli olan bir kişiler de ‘engelli sayılarak haklardan kademeli olarak yararlanacak.

yğzde 40 engelli olma şartı nedeniyle yüzde 40 enegeli olmayan kişiler ne gelli ne de sağlam syılıyordu. Bu çarpıklık böylece ortada kaldırılıyor.