Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında hizmet veren çalışanlar 9 aylık iş süreleri sebebi ile mağduriyet yaşamaktadırlar. Toplum Yararına Program (TYP) dahilinde kısa zamanlı olarak hizmet alımı için kura yöntemiyle veya doğrudan istihdam edilen personel belirli dönemlerde çalıştıktan sonra iş çıkışları verilmektedir. Fakat; okullarda ve diğer kamusal alanlarda dönemsel olarak hizmet veren personellerin güvenlik görevlisi, müstahdem gibi unvanlarla hizmet verirken daimî olması durumunun hem güvenlik hem de sosyal çalışma motivasyonu açısından daha uygun sonuçlar meydana getireceği açıktır. Söz konusu işçiler sürekli bir şekilde işsiz kalacakları kaygısı ile bir sonraki dönemi düşünerek yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. 

Birçok çalışanın bu süreç içerisinde iş çıkışının verilecek olduğu ve yeniden işe alınmalarının söz konusu olmadığı bilinirken, bazı alanlarda ise (Orman gibi) daha sonra işe alımlar yapılabilmektedir. İşe yeniden alınanlar ise sigorta boşluğu ve tazminat hakkının doğmaması gibi sorunlar yaşamaktadırlar. 

Bu nedenle, TYP kapsamında hizmet veren tüm TYP’li personellerin sürekli iş hakkına sahip olmaları ve bu hakkın emeği ile çalışanlara bir an önce verilmesi gereği büyük mağduriyetlerin oluşmaması ve güvenceli çalışma hakkı açısından bir elzemdir. 

Bu bağlamda; Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında çalışanların kadroya alınmaları ve sürekli iş hakkına sahip olmaları ile ilgili bir çalışma yapılmalıdır. Ayrıca korona virüs kapsamında görev alan Toplum Yararına Programlar (TYP) çalışanlarına ek bir ödeme yapılacak mıdır? 

Kamusal alanlarda geçici süreli istihdam sağlanması, kamusal hizmetlerin sürekliliği ve işlerliği açısından ne kadar doğrudur? Bu kapsamda, kamusal istihdamın geçici çözümlerle sağlanmamalıdır.