Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ, MEB'in yayımladığı 2018 yılı idare faaliyet raporunu değerlendirdi. Raporda oldukça çarpıcı yönler dikkat çekti. Özellikle MEB, zayıf yönlerini bildiği halde aynı yönde eğilime devam ettiği belirtildi.


Zayıflıklar başlığında Ücretli öğretmen uygulaması, Kariyer ve Liyakate dayalı atama ve görevde yükselme sisteminin olmaması, Teşvik sisteminin olmaması, bakanlık ile öğretmen yetiştiren kurumlar arasında işbirliğinin olmaması gibi maddeler de yer almaktadır.


Bu eksiklikler bilindiği halde yakın zamanda yönetici görevlendirme takvimi yayınlanmış; ehliyet ve liyakat yerine yine mülakat uygulaması yer almıştır.
Sayın bakanın bizzat dile getirdiği 'göz göze gelme metodu ile yönetici seçmeyeceğiz' sözü ne yazık ki gerçekleştirilmemiştir.


Derdimiz MEB tarafından da bilinen bu zayıflıkların en kısa sürede giderilmesidir. Öncelikle atama ve görevde yükselmelerde ehliyet ve liyakat dikkate alınmalı; ücretli öğretmenler yerine KADROLU öğretmen atamaları yapılmalıdır.


2023 Eğitim Vizyonunda belirtildiği gibi teşvik sistemi hayata geçirilmeli; öğretmenlerimizin belirli bölgelerde sözleşmeli öğretmenlik ile ailelerinden ayrılarak değil istekli halde görev yapmaları sağlanmalıdır.
 
Anadolu Eğitim Sendikası