25.08.2014’te sendikanın 30 üyesiyle beraber basın açıklaması yapmak için Niğde Valiliği önüne gelen Uğraş, Valilik önünde basın açıklaması yapmanın bizzat Valilik tarafından yasaklandığı yanıtını almıştı. Açıklamayı yaparlarsa haklarında idari para cezası kesileceğini öğrenen sendikacılar, yine de basın açıklamasını gerçekleştirmiş ve 15 dakika sonra Valilik önünden olaysız şekilde dağılmışlardı.
Bunun üzerine Niğde Emniyet Müdürlüğü’nün açıklamaya katılanlar hakkında kestiği 189 TL’şer para cezası, ilginç bir hukuki mücadeleyi doğurdu. Şube Başkanı İhsan Uğraş, cezaya itiraz ettiği Niğde Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi ancak yılmadı.

Mahkemeden aldığı ret kararı üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıyan Uğraş, bugün itirazı hakkında kararı öğrendi.

AYM bugün aldığı kararla, söz konusu olayda Anayasa’nın 34. Maddesi’nde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine karar verdi.
AYM bu kararı ile Anayasa’nın 34. maddesinde belirtilen “herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” ilkesini bir kez daha yetkililerin gözü önüne serdi. Hukukçular, söz konusu AYM kararının sendikacılar açısından emsal olarak kullanabileceğini belirtti.