Bulundukları unvanlardan dolayı yararlanabildikleri en yüksek ek gösterge 3600’den düşük olan kamu çalışanları ve bunların emeklilerinin büyük bir bölümü, mali haklarının iyileştirilmesi kapsamında özellikle 1.dereceye ilişkin ek göstergelerinin “3600” seviyesine yükseltilmesini istemektedirler.

Kamu çalışanlarından bazılarının ek göstergesinin 3600’e yükseltileceği konusunda çeşitli vaatlerde bulunulmuş olmasından dolayı, 3600 ek gösterge beklentisi daha da artmış durumdadır. 

Aylık ve/veya kadro seviyesi itibariyle 1.derecede bulunan kamu görevlileri ve bunların emeklilerinin büyük bir kısmı hakkında halen 2200 veya 3000 ek gösterge uygulanmaktadır. Bu durumda olan kamu görevlileri arasında; emniyet mensuplarından bazıları, sağlık personelinden bazıları, askeri personelden bazıları, din görevlilerinden bazıları, öğretmenler, avukatlar, şube müdürleri ve müdür yardımcıları ile çok sayıda unvandakiler yer almaktadır.

Ek gösterge artışı memurları nasıl etkiler?

Ek göstergelerin 3600’e yükseltilmesi durumunda, buna ilişkin düzenlemenin hangi unvanları kapsayacağı şimdiden bilinmemekle birlikte, unvanlarının 1.derecesi için halen 2200 veya 3000 ek gösterge uygulanan kamu çalışanları ve emeklileri, bu ek göstergelerin 3600’e yükselmesiyle aylık gelir artışı yaşayacak.

Ek göstergenin 2200 veya 3000 seviyesinden 3600’e yükseltilmesi, ilgililerin emekli maaş ve ikramiyesinde önemli sayılabilecek miktarda artış yaratırken, çalışanların aylık maaşında ise düşük miktarda artış veya azalışlara sebep olacaktır.

Unvanlarına ilişkin olarak 1.derecede 2200 veya 3000 ek göstergeden yararlanan kamu görevlilerinin ek göstergesinin 3600 yapılması halinde; çalışanların aylık net maaşının ve emeklilerin aylık maaş ve ikramiyesinin hangi miktarda etkileneceğine aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.

Tablodaki hesaplama; 40 yıl hizmeti olan ve bulunduğu unvanda 1.derecenin ek göstergesine hak kazanan kamu görevlileri ve emeklileri esas alınarak yapılmış olup, 2018 yılının ikinci yarısında geçerli olan katsayılar ile gelir vergisi oranı da %15 şeklinde kullanılmıştır.

ın etkisi

**Çalışanların aylık net maaşında küçük değişiklikler yaratacak, ancak emekli aylığı ve emekli ikramiyesi miktarını ise önemli miktarda artıracak.

**Bazı emeklilerin (40 yıl hizmeti olan) aylık gelirini 784 TL, emekli ikramiyesini ise 33.500 TL artıracak.

**1 Ocak 2019 tarihinden geçerli yapılacak maaş zammı ile birlikte, özellikle emeklilerin ve emekli olacakların ek gösterge artışına bağlı maaş ve ikramiye artışı,  zam oranına bağlı olarak Tablodaki miktarlardan daha fazla olacak.

Memurunyeri