Milyonlarca memurun gözü Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'deki aday tanıtım programında bir kez daha gündeme gelen 3600 ek göstergeye ilişkin düzenlemeye çevrilmişti. Ek gösterge düzenlemesini bekleyen binlerce öğretmen emekli dilekçesini beklemeye aldı. Meclise sunulacak teklifte ek göstergenin statü mü, eğitim durumunun mu dikkate alınacağı konusunda formül aranıyor.

Memurların son zamanlardaki en büyük beklentilerinden birisi olan Memurlara 3600 Ek Gösterge ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen sözün dışında 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçmesini bekleyen Öğretmen, polis ve sağlık çalışanları (hemşire) memur grubu bu konudaki beklentilerini birçok alanda duyurmaya devam ediyor.

CNN Türk canlı yayınına konuk olan AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş gündeme dair bir çok konuya değindi. Özellikle memurların dört gözle beklediği 3600 ek gösterge hakkında açıklamada bulunan Kurtulmuş hayal kırıklığı yarattı. Öte yandan Kurtulmuş, '3600 ek gösterge ile ilgili de bir soruyu yanıtlayan AK Partili isim, 'Büyük bir mali yükü de getiren bir durum. O da belki şimdi değil ama sonra gündeme alınıp değerlendirilebilecek bir konudur' ifadelerini kullandı. Memur ve emekli maaşlarında 800 lira ile bin lira arasında artışı içeren 3.600 ek gösterge düzenlemesi konusunda AK Parti'nin torba yasa teklifi hazırladığı öğrenilmişti. İmamlar, öğretmenler, hemşireler ve polisler olmak üzere 4 ana kategoriyi kapsayacak şekilde hazırlığı sürdürülen torba yasa teklifinin gündeme gelmesi bekleniyordu.

Memurlara 3600 ek gösterge konusunun yerel seçimler öncesi sonuçlanacağı müjdesi gelmişti. Kamu görevlilerinin hem çalışırken hem de emekli olduklarında ellerine geçen ücreti doğrudan etkileyen ek gösterge uygulamasına ilişkin olarak pek çok sorun bulunmaktadır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İkinci 100 Günlük Eylem Planı'nı açıklamıştı. Açıklanan 100 günlük eylem planı içerisinde öğretmenlere 3600 ek gösterge müjdesi de yer alıyordu. Bir televizyon programına katılan AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı 3600 ek gösterge sorusuna 'İnsanların 3600 ek göstergeyi bu kadar söylemelerin nedeni bir çıta atlama olarak görülmesinden bu kadar gündeme geliyor. Bunlar personel sistemi içerisinde değerlendirilecek konulardır. Nisan-Mayıs civarında bu gelişmeler yaşanır.' şeklinde cevap vermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ek göstergeyi seçimden sonra ele alacağız, dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamasının devamında ''Polislerimiz, öğretmenlerimizle birlikte, hemşirelerimizin de 3600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. İnşallah seçimden sonra ele alacağımız konulardan birisi de budur. Günün 24 saatinde kesintisiz sağlık hizmeti veren sağlık çalışanlarına bir kez daha buradan şükranlarımı sunuyorum.'' demişti.

Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan, 'Meclis'in çalışmaya başlaması ile birlikte 1.6 milyon memurun ek gösterge sorunu çözülecek. Polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergesi 3600'e çıkarılacak. Yeni düzenlemenin mayıs ortasına yetişmesi bekleniyor.' demişti. Yeniden çalışmalara başlayan TBMM'nin gündeminde 3600 ek gösterge de var. Ekonomi yönetiminin gündemindeki önemli konu başlıklarından birini de yaklaşık 1.6 milyon memuru ilgilendiren 3600 ek gösterge oluşturuyor. Düzenleme yapılınca özellikle emekli maaş ve ikramiyelerinde artış olacak. AK Parti, konuyla ilgili yaptığı açıklamada 3600 ek göstergenin seçim öncesi çıkmasının siyasi etik açısından doğru olmadığını, seçimden sonra yasanın Meclis'ten geçirileceğini belirtmişti. 

TBMM, yerel seçim nedeniyle verdiği 2 aylık aranın ardından bu hafta çalışmalarına tekrar başlıyor.

TBMM Genel Kurulu, çalışmalarına yarın start veriyor. Meclis'in ilk gündem maddelerinden biri 3600 ek gösterge düzenlemesi olacak. Meclis takvimine göre, Mayıs'ta gündeme gelmesi öngörülen yeni düzenlemeye ilişkin ilgili bakanlıkların çalışmaları sürüyor. Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri ile bu görevlerden emekli olmuş kişileri kapsaması beklenen düzenleme, emekli aylıklarını ve ikramiyelerini önemli oranda artıracak.

Eski Haberler;

Memur - Sen Genel Başkanı Ali YALÇIN, Diriliş Postası Gazetesine verdiği röportajda; ''Eğitim çalışanlarını; hizmetliden memura, mühendisten avukata, şeften şube müdürüne bir sistemin uyumlu özneleri olarak görmek istiyorsak, haklarda eşitlik, sorumlulukta paydaşlık ilişkisi kurmak zorundayız. Eğitim çalışanlarına verilene dair tek ve net gösterge 3600 ek gösterge olmuştur. Artık bu konu tartışılmaktan, paylaşılmaktan, talep, teklif konusu yapılmaktan çıkarılmalı; 1 Ocak 2019’dan geçerli olmak üzere, eğitim çalışanlarına 3600 ek gösterge verilmeli ve maaşlara yansıtılmalıdır. Yeni, büyük, güçlü Türkiye’ye daha hızlı ilerlemenin yolu, eğitimciyi mutlu etmekten, eğitimcilerin terini değerli hâle getirmekten geçiyor. 3600 ek gösterge konusunda tüm kamu görevlilerini memnun edecek bir uygulama istiyor ve bekliyoruz. ‘Zamanlama kadar kapsam da önemlidir’ derken, çalışma barışına katkı sağlayacak herkesin memnun olacağı bir 3600 düzenlemesi beklediğimizi ifade ediyoruz sendika olarak.'' dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk: '3600 ek gösterge çalışmalarımız Devlet Personel Başkanlığı ve Bakanlıklarımızla devam ediyor.' Basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 3600 ek gösterge çalışmaları hakkında bilgi verdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, 3600 ek gösterge çalışmalarımız Devlet Personel Başkanlığı ve Bakanlıklarımızla devam ediyor, dedi. Hükümetin ikinci 100 günlük eylem planında öğretmenler için 3.600 ek göstergenin çıkarılacağı belirtilmişti.

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak ise, AK Parti milletvekilleri ile yaptığı istişare toplantısında '3.600 gösterge konusunda, sağlık hizmetleri, emniyet ve öğretmenlerle ilgili bir değerlendirme yapılıyor ama bir bakıyorsunuz, tüm kamu personeli için talep ediliyor. Bu olmaz. Ben doğru bulmuyorum. Buna rağmen Cumhurbaşkanımız talimat verirse, gereğini yaparız' diye konuşmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise salı günü yaptığı açıklamada 'İmam, öğretmen, hemşire ve polislere 3.600 ek göstergeye çıkartılmasıyla ilgili çalışma devam ediyor. Tek bir paket halinde geçirilmesi planlanıyor. Gündemden çıkarma ya da unutma söz konusu değil. Çalışma tamamlandığında sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği bu söz kamuoyuyla paylaşılacaktır, henüz bir tarih yok' ifadelerini kullanmıştı.

657 sayılı Kanun'un 43/B bendinde; 'Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4'üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli (I) sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz' hükmü yer almaktadır. Gerek Danıştay Onuncu Dairesi'nin 25.3.1990 tarihli ve 1989/845 Esas, 1990/750 sayılı kararı gerekse de Sayıştay Temyiz Kurulu'nun 22.6.1994 tarihli ve 7508 sayılı ilamında; atama yoluyla kariyer sınıfının dışında bir sınıfta çalışmak durumunda kalanların, kariyer sınıfta kazanılmış hak aylıklarına göre alacakları ek göstergeden düşük olmamak üzere ek göstergeden yararlandırılarak mağdur edilmelerinin önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtilmiştir.

Bu karar çerçevesinde Maliye Bakanlığı'nca 148 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği yayımlanmıştır. Bu tebliğ hükümlerine ve yukarıda belirtilen kararlara göre, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı'ndan GİH'e geçen bir şube müdürünün ek göstergesi birinci dereceli öğretmene verilen 3000 ek göstergeden aşağı olamayacaktır.

Bu nedenle öğretmenlikten müdürlüğe atananların ek göstergeleri daha önceki kariyerlerinin ek göstergesinden aşağı olamayacağı için yapılacak düzenleme sonrasında öğretmenlikten şube müdürlüğüne atananların da ek göstergeleri 3600 olarak düzeltilecektir.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, memurun ek gösterge talebine ilişkin ''Cumhurbaşkanımız daha önce söz verdiği bir konu. 4 meslek için tek bir paket halinde geçirişlmesi planlanıyor.'' dedi.

AKP seçim beyannamesinde polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri ve idarecilerin emeklilik ek göstergelerinin 3 bin 600’e çıkarılacağı açıklanmıştı. 3600 ek gösterge konusunun yerel seçimler öncesi sonuçlanacağı müjdesi geldi. Kamu görevlilerinin hem çalışırken hem de emekli olduklarında ellerine geçen ücreti doğrudan etkileyen ek gösterge uygulamasına ilişkin olarak pek çok sorun bulunmaktadır.