2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde vaat olarak verilen 3600 ek gösterge tabiri caizse çıktı çıkarılacak derken yılan hikayesine döndü. 2018'den bu yana defalarca kez bu konuda açıklama yapılmasına rağmen henüz somut bir adım atılmış değil. Bir çok memur camiasını özellikle öğretmenleri ilgilendiren 3600 ek gösterge talebi, daha önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya da sorulmuştu. Dün meclis plan ve bütçe komisyonunda MEB ve ilgili kurulların 2021 bütçe görüşmelerinde de bu soru soruldu. İşte detaylar...

Bir iki sorum daha var, kısa sorularım. Öğretmenler için 3600 ek gösterge düşünüyor musunuz? Sayıştay raporunda ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı olarak 
tanımlanan 138.393 öğretmenin yerine atama yapacak mısınız?


 

Sayıştay raporlarında yer alan öğretmen ve derslik ihtiyacı göz 
önüne alındığında 60 bin öğretmenin ataması ne zaman yapılacaktır?

Millî Eğitim Bakanlığında kadrolu, sözleşmeli, ücretli olarak çalışan öğretmenlerin yaşamları ve güvenceleri arasında âdeta bir uçurum var. Maaş ve özlük haklarındaki adaletsizliği gidermek için bir çalışmanız var mıdır? 
3600 ek gösterge için bir çalışmanız var mıdır?

-3600 ek gösterge sorusuna Bakan Ziya Selçuk net cevap vermezken konu ile ilgili çalışmaların devam ettiği bilgisi geldi.

Maaş ve ikramiyelerde artış bekleyen memurlar 3600 ek gösterge ne oldu sorusuna cevap arıyor. 3600 ek gösterge ne zaman verilecek konusunda devlet yetkililerine sık sık sorular yöneltiliyor. Daha önce 3600 ek göstergede son durum nedir konusunda Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik kısa açıklama yapmış ve yaklaşımın pozitif olduğunu belirtmişti. Son olarak 3600 ek gösterge ne zaman yasalaşacak ile alakalı olarak geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un bazı açıklamaları oldu. Peki, 3600 ek göstergede son durum ne oldu?

Geçtiğimiz aylarda Bakanlar Kurulu Toplantısının ardından İbrahim Kalın kameraların karşısında 3600 ek gösterge ile ilgili açıklamalar yapmıştı. Ancak İbrahim Kalın, konunun bu toplantıda gündeme gelmediğini ve ileriki dönemde gündeme gelebileceğini belirtmişti. Aynı zamanda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a da 3600 ek gösterge soruları yöneltilmişti. Selçuk; bu konuyla ilgili kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, birçok etkisi olduğunu, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile beraber meslekler arasındaki dengeleri göz önünde tutarak bütüncül bir biçimde konunun değerlendirilmeye devam edildiğini belirtmişti. Şimdi, bundan sonra gelecek 3600 ek gösterge ne zaman verilecek son dakika haberleri merakla bekleniyor.

3600 ek gösterge kimlere veriliyor?
Konunun yasalaşmasını bekleyen vatandaşların yanı sıra 3600 ek gösterge son durum kimleri kapsıyor sorusu da araştırılıyor. 3600 ek gösterge düzenlemesi ile beraber hemşire, din görevlisi, öğretmen ve polis ek göstergelerinin yükseltileceği bekleniyor. Aynı zamanda 3600 ek gösterge konusunun emekli maaşları üzerinde de etkili olması düşünülüyor. 3600 ek gösterge kimler alıyor konusundaki ek gösterge rakamları da hizmet sınıfına, dereceye ve unvana göre farklılaşıyor. Polis, din görevlisi, hemşire ve öğretmenlerin ek göstergelerinin yükseltilmesi beklenirken düzenlemeden bu görevlerden emekli olmuş olan vatandaşların da yararlanacağı öngörülüyor.

3600 ek göstergede maaş artar mı?
Memurların merakla cevap aradığı 3600 ek gösterge ne zaman uygulanacak konusu henüz belirsizliğini korurken maaşlardaki etkisi de araştırılıyor. Ek gösterge memurların emekli aylıkları, aylık ücretleri ve emekli ikramiyelerinin hesaplanma aşamasında kullanılıyor. Yüksek olduğu zaman ikramiye ve aylık da yüksek oluyor. Düzenleme hayata geçtiğinde memurların ek gösterge cetvelleri yeniden belirlenecek. Bu durum görev ücretlerine ve emekli maaşlarına olumlu şekilde yansıyacak. Ek gösterge ile beraber kamuda yükselmenin önünün açılması da bekleniyor.


Düzenlemenin Meclis’ten çıkıp uygulamaya girmesiyle beraber emeklilikte alınan ikramiye ile maaşlara %20’lik bir artışın yansıyacağı düşünülüyor. Bilindiği üzere ek göstergesi 3600 olan bir memur ile 2500 olan bir memurun maaşı ve zammı aynı olmuyor. 3600 ek gösterge son durum ne zaman verilecek konusu halen belirsizliğini korurken gelişmeler merakla bekleniyor.