Cevap: 3600 günle emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabisiniz. 1425 gün daha prim ödeyip priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

YÜKSEK OLANIN TAMAMINI, DÜŞÜK OLANIN YARISINI ALIRSINIZ

SORU: 2004 sigorta girişimle 1303 gün primim varken iş kazası geçirdim. Yüzde 15 oranında işgücü kaybım var. Şu anda kendi işimi yapıyorum. Normal emekli olabilir miyim? Adem KASAPOĞLU

CEVAP: İş kazası sonucunda yüzde 10’un üzerinde işgücü kaybına uğradığınızdan, sürekli iş göremezlik geliri bağlanmıştır. Kendi işinizi yaptığınıza göre, Bağkur’a prim ödüyor olmalısınız. Toplam priminizi 9000 güne tamamlamanız şartıyla 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte, toplam priminizi 5400 güne tamamlamanız şartıyla ise 62 yaşı dolduracağınız tarihte Bağkur’dan emekli olabilirsiniz. Bağkur’dan emekli olduğunuzda, sürekli iş göremezlik geliri ile bağlanan emekli aylığından yüksek olanın tamamını ve düşük olanın yarısını alırsınız.

MALULEN OLMAZSA ENGELLİ HAKKIYLA EMEKLİLİK MÜMKÜN

Soru: 7 Eylül 1978 doğumluyum. İlk sigorta girişim 1 Ekim 2004’te oldu. 3985 gün prim ödemem var. 12 yıldır epilepsi hastasıyım. Fakat epilepsi hastası olmama rağmen bir türlü malul emeklilik raporu alamıyorum. Sürekli olarak ilaç kullanıyorum. Bu arada askerliğimi de 18 ay olarak yaptım. Bu durumda nasıl erken emekli olabilirim? İlaç raporum 16 Şubat 2022’de bitiyor. Bu konuda ne yapabilirim? Savaş ÖZYÜREK

Cevap: Malul haklarından yararlanmak için;

1) İlk defa sigortalı olunan tarihte malul derecesinde (yüzde 60 oranında) rahatsız ve hasta olmamak,

2) İlk defa sigortalı olduktan sonra en az yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğramak,

3) 10 yıl sigortalılık süresi, 4) En az 1800 gün prim ödeme şartları aranıyor. Bu şartları sağlamayanlar malulen emekli olamıyor. Muhtemelen hastalığınız vücudunuzda yüzde 60 oranında işgücü kaybına yol açmadığından malul raporu alamıyorsunuz. Ancak yüzde 40’ın üzerinde işgücü kaybına uğramışsanız, engelli hakkıyla emekli olmanız da mümkün olabilir.

Yüzde 40-49 arasında işgücü kaybına uğradığınızı varsayarsak, Maliye’den vergi indirimi de almanız halinde 3’üncü derece engelli olarak emeklilik için; 20 yıl sigortalılık süresi ve 4400 gün prim ödeme şartlarına tabi olursunuz. 415 gün daha prim yatırarak priminizi 4400 güne tamamlamanız şartıyla, 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Ekim 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz.

EMEKLİ KIZ ÇOCUĞU SSK’DAN YETİM AYLIĞI ALABİLİR Mİ?

SORU: Emekli Sandığı’na tabi memur emeklisiyim. Memur emeklisi olan eşim 2016’da vefat etti. Eşimden dul maaşı almaktayım. SSK emeklisi olan babam da 2018’de vefat etti. Acaba babamın maaşını da alabilir miyim? Nebiye/ANTALYA

CEVAP: SSK; emekli kız çocuklarına ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli Sandığı emeklisi olduğunuzdan maalesef SSK emeklisi babanızdan yetim aylığı bağlatamazsınız. Ama tersi olsaydınız yani siz SSK emeklisi, babanız da Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, babanızdan yetim aylığı alabilecektiniz. Çevrenizde bu durumda olup babasından aylık alanlar olabilir. Yasalar arasındaki farktan kaynaklanan bu durum sizi yanıltmasın.

EYT ÇIKARSA YARARLANIRSINIZ

Soru: SSK başlangıç tarihim 2 Ağustos 1999. Toplam 7150 gün primim var. İşten çıkış tarihim 5 Temmuz 2021. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkarsa ben de faydalanabilir miyim? Hale ERSÜRER

Cevap: Emekli olmak için 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. Diğer şartları sağladığınızdan 56 yaşı da dolduruyorsanız hemen, doldurmuyorsanız bundan sonra prim yatırmasanız da 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Süre ve prim şartını sağlayıp emeklilik yaşın dolmasını bekleyenleri emekli edecek bir yasa çıkarsa siz de yararlanırsınız.

Özlem ARMAĞAN
Kaynak : Posta