“Bizler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetlere bağlı kurum ve kuruluşlarda Ek ders ücreti karşılığında görev yapan Sosyolog, Öğretmen, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Hemşire vb. meslek elemanlarıyız. Bakanlığımızın asıl işi olan sosyal inceleme görevlerini, Sosyal Hizmet Merkezleri Hizmet Modellerini büyük bir özveriyle yerine getirmekteyiz. Bazılarımız Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerinde, Engelli ve Yaşlı Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinde, Kadın Hizmetleri Biriminde, Koruyucu Aile Biriminde, Korunmaya ihtiyacı Olan Çocuk Biriminde, Sosyal Ekonomik Destek Birimlerinde, Şehit Yakınları ve Gaziler Hizmet Birimlerinde,       İl Müdürlüklerinde idari ve mali hizmetler biriminde, personel işleri birimlerinde çalışmaktayız. Kadrolu meslek elemanları gibi sahada vatandaşların evlerine giderek durumu tespit edip vatandaşa uygun hizmet modelinden faydalanmalarını sağlamak amacıyla sosyal inceleme raporları yazmakta, aynı zamanda yatılı kuruluş olarak hizmet vermekte olan kurumlarımızda çalışan personellerimizde grup sorumluluğu, eğitici, öğretici, sosyal servis, sağlık hizmetlerinde,  görev aldığımız gibi kadrolu meslek elemanları ile birlikte ASIL İŞLERİ yürütmekte ve aynı belgeleri imzalamaktayız.

          Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızca resmi olarak 01.02.2016 tarihi itibarı ile haftalık 35 saate çıkartılan çalışma saatlerimizi fiili olarak haftalık 40 saat yapmaktayız.

Çalışma koşullarımızdaki sıkıntılar;

1) İş Güvencesi: Güvenlik soruşturmasının yapılması ile bakanlık onayı ile işe başlayan ek ders karşılığı çalışanların hiçbir hukuki güvencesi olmadığı için amirinin tek bir sözü ile işinden olmaktadır. Onaylarımız bir yıllık olup her yıl yenilendiği için işsiz kalma durumunda hiçbir hak talep edememekte işsizlik ödeneğinden dahi faydalanamamaktayız.

2) Özlük Hakları: Çalışma statümüzün belirsiz olması nedeniyle anayasal hak olan yıllık izin, analık izni, evlilik izni, süt izni ve bunun gibi hakların hiçbirinden faydalanamamaktayız. Hizmet alım, İŞKUR vb. alım ile çalışanların özlük hakları ve ücret konusunda ek derslilerden daha iyi konumdadır. Resmi tatillerde, bayramlarda, idari izinlerde ve özel izinlerde maaşlarımız çalıştığımız saat üzerinden hesaplandığından ve izin günlerinde çalışmadığımız gerekçesiyle aldığımız maaş asgari ücretin altında kalmaktadır bu nedenle çalışmalarımız kısıtlı gün olarak gözükmekte ve prim ödemelerimiz eksik yatmaktadır.

3) Eğitim Hakkı: Bakanlığımızın kurumsal hizmetlerinin verimli ve aktif bir şekilde devamlılığının sağlanması amacıyla verilen hizmet içi eğitimlere birimlerde aktif olarak görev aldığımız halde saat ücreti karşılığı çalıştığımız sebep gösterilerek bu eğitimlere katılamamaktayız.

4) Nöbet Hakkı: Tüm memur ve meslek elemanları ile aynı işlemleri yapan ek derslilerin, zaman zaman personel yetersizliğinden nöbete kaldığı, fakat herhangi bir ödeme yapılmadığı bilinmektedir.

5) İzin Hakkı:  Statü belirsizliği nedeniyle Cenaze izni, babalık izni, DOĞUM İZNİ, SÜT İZNİ ve yıllık izin haklarının hiçbiri yoktur.

6) Plan/Proje içerisine dâhil edilme Hakkı: Yapılan plan/proje, program, eğitimlerde ek dersliler geri planda tüm işlemleri yapmasına rağmen içeriğine dâhil edilmemekte bu da isteklendirme düşüklüğüne sebep olmaktadır.

7) Ücret:  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında çalışan Ek dersliler aldıkları ücret konusunda da kamuda çalışanlar içinde en mağdur kesimdir. Kendileriyle aynı meslek ve unvana sahip diğer kadrolu, sözleşmeli, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler çalışanı ve sürekli işçi personelinden çok daha düşük bir ücrete çalışmaktadırlar ve üstüne aldıkları o ücretin bir kısmı da resmi tatillerde kesilmektedir. Böylece mağduriyet daha da artmaktadır. Ek dersliler adalet ve eşitlik gereği kendileri ile aynı durumda çalışanlarla aynı ücreti almak istemektedirler. Yani eşit işe eşit ücret istemektedirler.

 8) Kurumsal Kimlik: Kurumsal kimliği olmayan ek ders karşılığı çalışanlar; önemli toplantı ve görüşmelerde nerde çalıştığını kanıtlamakta zorluk çekmekte bu da o çalışanlar için onur kırıcı bir duruma neden olmaktadır.

 9) Kadro Hakkı: Bilindiği üzere 24/12/2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 696 KHK kapsamında Özel Hizmet alımı olarak görev yapan ve hiçbir nitelik, mezuniyet, yaş şartı aranmaksızın kadro geçiş süreçleri onaylanmıştır. Aynı KHK içerisinde doğum izninde, askerde olan personellerin yerine geçici aktif olarak görev alan personeller dâhil kadro almıştır. Türkiye Geneli sayısı 3500 Ek Ders Ücreti Karşılığı çalışan personellerin çoğunluğu nitelikli, mezuniyet unvanlarına sahip ve aynı zamanda mesleki yeterliliği olan personellerin en kapsayıcı 4/B (Sözleşmeli Çalışan) statüsüdür. 4/B’ye geçmeleriyle tüm haklarına kavuşacak ve tüm mağduriyetler ortadan kalkacaktır.

        Daha önce bu statüde çalışan durumumuz için emsal teşkil edecek  ‘’Diyanet İşleri Başkanlığı 2011 yılında Kur’an Kurslarında Valilik ve Kaymakamlık onaylarıyla ek ders ücreti karşılığı görevlendirilen veya fahri olarak görevlendirilen öğreticilerin hak mahrumiyeti yaşadığını, personel sayılarının yetersiz olduğunu, zor şartlarda görevlerini sürdürdüğünü dile getirerek bu personellerinin kadroya alınması için çalışma başlatmıştır. Yapılan çalışma sonucunda 17.09.2011 tarih ve 28057 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 653 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 13. Maddesine eklenen geçici 17. Maddesi uyarınca, Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak Ek ders ücreti karşılığı görev yapmakta olan personellerin kadroya alınması kararı alınmıştır.’’

         Bakanlığımızın vizyonu olan;  Türkiye’nin 2023’e doğru tarihsel yürüyüşünde, mutlu birey güçlü ailelerden oluşan müreffeh bir toplum için, zamanın ruhunu yakalayan, değişimi yönetebilen ve buna yönelik dönüşümü gerçekleştiren, sosyal riskleri önleyici sosyal politikalar geliştiren ve uygulayan bir Bakanlığın politikasından yola çıkarak; Ekders Ücreti Karşılığı çalışan ve işlerini, özveri ile yapan bizlerin özlük haklarına kavuşturulması adına 4-B Statüsüne geçirilmesini;

                                                     Saygılarımızla arz ederiz…