Koronavirüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen öncelik sırası vatandaşlar tarafından merak edilerek sorgulanıyor. Bu bağlamda yeni alınan kararlara göre her gün aşı için yeni meslek grupları ekleniyor. Peki, bankacılar ne zaman aşı olacak?

Koronavirüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen öncelik sırası vatandaşlar tarafından merak edilerek sorgulanıyor. Bu bağlamda yeni alınan kararlara göre her gün aşı için yeni meslek grupları ekleniyor. Peki, bankacılar ne zaman aşı olacak?

2020 yılının Mart ayında ilk vakanın Türkiye’de ortaya çıkmasının ardından koronavirüsle mücadeleye başlanmıştı. Tüm dünyada virüse karşı devam eden aşılama yarışı ülkemizde de 14 Ocak 2021 tarihinde resmen start aldı.

Türkiye'de uygulanmaya başlanan ilk aşı Çinli Sinovac firması tarafından geliştirilen Coronavac aşısı olarak gerçekleşti. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan bu aşıyı 13 Ocak tarihinde ilk Fahrettin Koca oldu. 14 Ocak’tan itibaren de ilk grup olarak sağlık çalışanları aşılandı.

1. Aşama:

A. Sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf vb. tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil), tüm (kamu, serbest eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil),

B. Yaşlı, engelli, koruma, evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar

C.65 yaş üstü bireyler; C1- 85 < yaş üstü bireyler, C2- 80-84 yaş arası bireyler, C3- 75-79 yaş arası bireyler, C4 - 70-74 yaş arası bireyler, C5- 65-69 yaş arası bireyler

2. aşamada:

A1- Milli Savunma Bakanlığı

A2 - İçişleri Bakanlığı

A3 - Kritik görevlerdeki kişiler,

A4 - Zabıta, özel güvenlik

A5- Adalet Bakanlığı

A6 - Cezaevi

A7 - Eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri)

A8 - Gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb.),

A9 - Taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar

B.50-64 yaş arası bireyler: B1- 60-64 yaş arası bireyler, B2- 55-59 yaş arası bireyler, B3- 50-54 yaş arası bireyler.

3.aşamada:

A. Kronik hastalığı olan kişiler: A1a - 40-49 yaş arası bireyler, A1b - 30-39 yaş arası bireyler, A1c - 18-29 yaş arası bireyler

B. Diğer gruplar: B1- 40-49 yaş arası bireyler, B2-30-39 yaş arası bireyler, B3- 18-29 yaş arası bireyler 

1 milyon 100 bin sağlık personeline 28 gün arayla Sinovac aşısı uygulandıktan sonra da Şubat ayında 65 yaş ve üzeri vatandaşların aşılanmasına başlandı. 90 yaş üstü kişiler başta olmak üzere sırayla 85-89 yaş arası bireyler aşılarını oldu. Sıralama 65 yaşa kadar kademeli olarak devam etti.

Daha sonra tablodaki ikinci aşılamaya geçilerek, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevdeki kişiler, zabıta ve özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü, gıda sektörü, taşımacılık sektöründe çalışanların aşılanmasına başlandı.

Buna göre, polisler, basın çalışanları, turizm sektöründe çalışanlar gibi meslek grupları sırayla aşılandı.

Fahrettin Koca, aşılama süreci devam ederken müzisyen, film ve dizi prodüksiyon ekipleri, tiyatrocuların da aşı olmaya başlayacağını açıkladı. Buna göre 9 Haziran'dan itibaren bu meslek grubuna dahil olanlar da aşı randevusu alabiliyor.

11 Haziran itibariyle  gıda üretim ve dağıtım sektörü ile kafe, lokanta ve restoran çalışanları, berber ve kuaförler ve yaş kısıtlaması olmadan tüm avukatlar aşı programına dahil edildi. 12 hazirandan itibaren de şehir içi ve şehirlerarası ulaşım faaliyetlerinde çalışanlar ile taksi ve dolmuş esnafı, kargo ve kurye çalışanları aşı randevusu alabilecek. Aşılama grubuna alınan ihracatçılar, aşı randevusu da almaya başladı.

Bankacılar Ne Zaman Aşılanıyor?

Sağlık Bakanlığı dün itibariyle sinema ve dizi seti elemanları ile birlikte bankacıları da aşı sırlamasına aldı. Bankacılar, tercihlerine göre Sinovac ya da BioNTech aşısı olabilecek. Aşı kapsamına alınan bankacıların randevularının e-nabız üzerinden görünmeye başlandığı belirtilirken, bazı bankacıların ise hala randevu alamadığı ifade edildi.