Sözcü'den Evren DEMİDAŞ'ın haberi...

Malatya’da AKP'li Yeşilyurt Belediyesi tarafından Almanya'ya gönderilen ancak geri gelmeyen 90 kişinin Türkiye’ye dönmemesi üzerine başlatılan “Gri pasaport soruşturması” kapsamında hazırlanan ve Edirne Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘yetkisizlik' kararı verilerek dosya Yargıtay'a gönderilmişti.

Elazığ Valiliği, AKP'li Baskil ve Arıcak Belediyeler tarafından gri pasaport aracılığıyla yurt dışına gönderilen kişilerle ilgili işlemler yapan memurların cezalandırılması talep edildi.

RESMİ BELGELER KUSURLU KULLANILMIŞ

Elazığ Valiliği tarafından talep edilen ceza gerekçesinde, Baskil ve Arıcak Belediyeleri tarafından bazı sivil şahıslara hizmet damgalı pasaport verilmesi yönünde talepte bulunulması üzerine İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce bakanlıktan hukuki görüş talep edildiği, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünce İl Çevre Şehircilik Müdürlüğüne yazılan 14.09.2020 tarih ve 192335 sayılı yazıda, yurt dışı görevlendirilmesinin uygun olmayacağı belirtilmiş olmasına rağmen, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce uygun görüş belirtilerek pek çok sivil kişiye hizmet damgalı pasaport verilmesine neden olunduğu, iddiasıyla yapılan disiplin soruşturmasında, verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması bakımından kusurlu davranıldığından fiilin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125B/a maddesi uyarınca eski il müdürü Mustafa Pirinççi, müdür yardımcısı Şafak İspirligil, Yerel Yönetimler Şube müdürü Veysel Ayıkpehlivan ve memur Atakan Pirinçci'nin kınama cezası ile cezalandırılması istendi.

“SUÇLU AKP’LİYSE HİÇBİR SORUMLULUK YOK”

Gri pasaport skandalının ortaya çıkması sonrasında ülkenin itibarının zedelendiğini belirten CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Hizmet Damgalı Gri Pasaport’un alınması son zamanlarda organize insan kaçakçılığı kullanımına dönmüştür. Belediyeler üzerinden temin edilerek hizmet pasaportlarıyla yapılan insan kaçakçılığı son derece üzücü olup ülkemizin itibarını da zedelemektedir. Son olarak Baskil ve Arıcak Belediyeleri tarafından bazı sivil şahıslara Hizmet Damgalı Pasaport verilmesine uygun görüş bildiren Müdür Yardımcısına, Şube Müdürüne ve Memura kınama cezası verilmiştir.

Bu olayda bize gösteriyor ki devlet yönetilemiyor, liyakatsizliğin her kurumda olağanlaştığı, devlet ciddiyetinin alt üst olduğu, kişisel menfaatlerin ön plana çıktığı bir dönem yaşıyoruz. İnsan kaçakçılığını CHP’li belediyeler yapsaydı acaba hükümetin tavrı aynı şekilde mi olurdu? İnsan kaçıran aklanıyor, para yiyen aracılar aklanıyor, ceza hukuku delilden suçluya gider, bunlar suçluya bakıp suçu ortadan kaldırıyorlar. Suçlu AKP’liyse hiçbir sorumluluk yok.

Şimdi bu skandalın da üzerini kapatmaya çalışıyorlar. Biz bu konuyu kapatmadık, skandalın örtbas edilmesine izin vermeyeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bireysel menfaatler değil halkın menfaati ve kurumlarda liyakati önemseyen bir yönetim anlayışı getireceğiz” diye konuştu.

ARICAK BELEDİYESİ'NDEN 38, BASKİL BELEDİYESİ'NDEN 71 KİŞİ GERİ DÖNMEMİŞTİ

Malatya’nın AKP’li Yeşilyurt Belediyesi, Eylül 2020'de ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi' için 45 kişiyi yurt dışına göndermiş, ancak gidenlerden sadece 2 kişi geri dönmüştü.

Gri pasaport skandalına karıştıkları ortaya çıkan Elazığ'ın AKP'li Arıcak ve Baskil belediyelerinin de dernekler aracılığıyla insanları Almanya'ya gönderdiği, Arıcak Belediyesi'nin Almanya'nın Bremen kentine 38 kişi, Baskil Belediyesi'nin ise Almanya'nın Hamburg kentine 71 kişi gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Kaynak : Sözcü Gazetesi