Kanun teklifinin üçüncü maddesine göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birlikte yapılacaklar listesinde; Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik, istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel, üst kademe kamu yöneticiler, gizlilik dereceli birimler, özel kanunları uyarınca arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasına tabi tutulan kişiler ve milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz istihdam edilenler yer alıyor.

Ancak arşiv araştırması ise memuriyet ve kamu görevine atamaların tamamını kapsıyor. Bu doğrultuda yeni atanacak öğretmenler sadece arşiv araştırmasına tabii olacakken polis memurları hem güvenlik soruşturmasına hem de arşiv araştırmasına dahil olacak.

Arşiv araştırması nedir?

Arşiv araştırması, kolluk kuvvetlerinde ya da istihbarat birimlerinde adli sicil kaydının ve herhangi bir sınırlama ve kısıtlama olup olmadığının, kişinin kolluk tarafından aranıp aranmadığının saptanmasına ve bu yönde mevcut kayıtların incelenmesine yaramakta olan araştırmalardır.

Arşiv araştırmasında dikkat edilecekler hususlar nelerdir?

- Kimlik kontrolleri ile daha öncesinden başka bir uyruk kaydının olmaması,

- İstihbarat ve kolluk birimlerinde herhangi bir arşiv kaydının olmaması,

- Adli sicil kaydının kontrolü,

- Arama kaydı ve tehdit unsurlarının olup olmadığı,

- Terör örgütleri ve milli güvenliği tehdit eden oluşumlarda bulunulmaması,

- Şeref ve haysiyeti zedeleyecek unsurlara ilişkin kaydının olmaması,

- Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı herhangi bir davranışının bulunmaması gerekiyor.