Sitemize Whatsap hattımızdan, İnstagram hesabımızdan ve sosyal medya hesaplarından ulaşan binlerce İİBF mezunu memur adayı seselerinini duyurulmasını istiyor.

İşte İİBF'lilerin Kadro, Atanma ve dile getirilmesini istedikleri sorunlarına dair talepleri.

İİBF Mezunlarının Hakkı Olan Kadroların Kurum İçi Özel Uzmanlık Sınavıyla Kurum İçi Personeline Kaydırılması

 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi; İktisat (Ekonomi), Maliye, Kamu Yönetimi, İşletme, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Ekonometri ve bu bölümlere denk sayılan diğer bölümlerden oluşmaktadır. Ülkemizde, yarım milyonun üzerinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunu bulunmaktadır . Bu mezunların çoğu, tercihini kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak için yapmış olmakta fakat karşılaştıkları sorunlar, adayları umutsuzluğa sevketmektedir.

 Ülkemizde % 30’u bulan genç işsizliğin büyük kısmını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları oluşturmakta ve KPSS yolunu tercih eden büyük bir kısım, karşılaştığı sorunlara çözüm aramaktadır. Bu sorunlardan en önemlisi; İİBF mezunlarının alımlarının kurum içi özel uzmanlık sınavıyla kurum personeline kaydırılmasıdır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 3. maddesindeki Kariyer , “Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uygun şekilde, SINIFLARI İÇİNDE en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanını sağlamaktır.” şeklinde tanımlanır.

Liyakat ise ,“Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi, SINIFLAR İÇİNDE ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkanlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır.” şeklinde tanımlanmıştır.

Sınıflandırma, “ Devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan Devlet memurlarını görevlerin gerektirdiği niteliklere ve mesleklere göre ayırmaktadır.” Bu ilkeye göre A grubu ve B grubu mesleklerin görev bakımından net bir ayrımı söz konusudur. Ve Kariyer, her personelin kendi sınıfı içerisinde yükselme olanağıdır. Yani B grubu personeli için özel sınavla olunan uzmanlık, yükselme demek değildir.

KPSS A grubu ile uzman, denetmen, müfettiş olmanın şartları; KPSS A grubunda yeterli puanı alabilmek, alım olduğunda başvurusu kabul edilmek  ve kurum sınavına girebilmek, mülakatta başarılı bir sonuç elde etmek ve uzman, denetmen, müfettiş yardımcısı olarak göreve başladıktan sonra yeterlilik sınavında başarılı olmaktır. Uzman, denetmen, müfettiş olmanın şartları bu kadar açıkken ve örneğin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir Uzmanlığı Yönetmeliği’nin 35. maddesi “Uzman yardımcılığı safhası geçirilmeden uzman kadrosuna meslek dışından atama yapılamaz.” denirken kurum içi özel uzmanlık sınavıyla kurum personeli doğrudan uzman yapılmaktadır.

Üstelik bu sene  KPSS A grubuna  toplamda 1300 Gelir Uzman Yardımcılığı ve Defterdarlık Uzman Yardımcılığı ataması yapılacakken  bu sayının kurum içi özel sınavıyla 3000 olduğu görülmektedir. İptal edilen bu sınavın alım sayısının daha da arttırılma ihtimali İİBF mezunlarını kaygıya sürüklemektedir. Bu haksız uygulama, İİBF atamalarının önünde ciddi bir engeldir.

2010 yılında kurum içi özel uzmanlık sınavıyla alım sayısı 5900 iken bu sayı KPSS A grubunda 928 kişi, 2012 yılında kurum içi özel uzmanlık sınavıyla alım sayısı 3000 iken KPSS A grubunda 1000 kişi olarak görülmektedir. Her sene yapılan alımlar incelendiğinde, kurum içi alımın yapıldığı senelerde, KPSS A grubundan yapılan alımların diğer yıllara göre azaldığı bellidir. İİBF mezunları bu alımların tamamen iptalini istemekte ve tek bir sınavla alım yapılması gerektiğini savunmaktadır.

İİBF mezunlarının diğer sorunlarını da maddeler halinde anlatmak gerekirse;

1)Yarım milyon İİBF mezunu, alımların düzenli bir takvime bağlanmasını ve daha yüksek sayılı alımların olmasını talep etmektedir.

2)4001 uygulaması kaldırılmalı, Genel İdare Hizmeti Kadroları İİBF mezunlarına verilmelidir.

3)Sadece A grubunda olan 35 yaş sınırı kaldırılmalıdır.

4)Açıköğretim Fakültelerinin İİBF bölümleri kapatılmalıdır.

5)KPSS ve kurum sınavlarından alınan puanlar yeterli görülerek mülakatlar kaldırılmalıdır.

6)İcra Müdür Yardımcılığı, İİBF mezunlarından da alınmalıdır.

7)İdari Hakimlik sınavında İİBFlilere konulan kota kaldırılmalıdır.

8)KPSS sınav merkezi sayısı arttırılmalıdır.

9)İİBF’nin üzerinde bir yük olan sınav ücretleri düşürülmelidir.

10)Gelen ilanlara hep aynı kişilerin başvurduğu ve kadroların yandığı gerçeği göz ardı edilmeyip “atanan kişinin en azından 2 sene boyunca aynı ek göstergedeki ilana başvurmasına” kısıt getirilmelidir.

İİBF'liler ile ilgili tüm gelişme ve haberleri takip etmek için TIKLAYINIZ

Konu ile ilgili görüş ve önerilerinizi haberimizin altındaki yorum kısmından yazarak bize iletebilirsiniz.