TYP kapsamında çalışan kişilerin bazı sorunlarına ilişkin Meclis'e soru önergesi verildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 10/2/2021 İsmail KONCUK Adana Milletvekili 

Kars Çalışma ve İş Kurumu'nun 30.12.2020 tarih ve 309-00007529402 sayılı yazısına göre, Sarıkamış ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü sokağa çıkma yasağı olan günlerde Toplum Yararına Programlarda (TYP) kısmi zamanlı çalışanlar için “sokağa çıkma yasağı gününe denk gelen çalışma günlerinde katılımcılara ödeme yapılmayacağı, devam takip çizelgelerinde cumartesi günleri imzalanmayacağı” tebliğ edilmiştir. 

Bir haftanın altında olan sokağa çıkma yasaklarında işveren çalışanın tam maaşının yatırmak durumundadır. Sokağa çıkma yasağı bir haftadan uzun sürerse ve çalışan bir haftadan uzun süre işe gelemezse, işveren o bir hafta boyunca çalışana yarım maaş öder. İşveren böyle bir yükün altına eline sokarken tereddüt etmiyorsa Devlet, İŞKUR üzerinden TYP'li çalışanların hakkını teslim etmelidir. 

Bu bağlamda; 

1- Salgin döneminde kurumlarda çalışanlar birer gün arayla işe gelirken TYP'li çalışanlar esnek çalışmadan yararlandırılmadılar. Bu durumda sokağa çıkma yasağının kapsam dışı olması gerekir. Bu yanlışın düzeltilmesi için pandemi döneminin başlangıcından bugüne kadar he platformda şikâyetlerini dile getiren TYP'li çalışanlar için neden bir düzenleme çalışması yapılmadı? 

2- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yaklaşık 30 bin okulda görev yapan toplum yararına çalışan personellerin maaşlarında kesinti endişesi yaşamaması ve bu yanlıştan dönülmesi için yönetmelikte ne zaman bir düzenleme yapılacaktır?