Peker ; 'Diyanet İşler Başkanlığı  2019 yılı Ramazanda fitreyi 23 tl olarak açıklamıştır. Ülkemizdeki Çalışanlar arasındaki gelir dağılımı ne sosyal devlet anlayışına ne insan haklarına, ne vicdana ne de dine sığmayan bir ölçüde olduğunu görmekteyiz.

Bir çok emeklimiz ve kamuda memur statüsünde çalışan 4/B liler  ve taşeron çalışanlarının tamamı fitre alacak duruma getirilmiştir, bu devletin bir utancı olarak değerlendirilmelidir.

4/B Li emekli ve taşeron çalışanlarının  2019 yılı aylık ortalama gelirinin 2020 TL olarak hesaplandığı araştırmaya göre, Ramazan ayında Din İşleri Yüksek Kurulunun belirlediği günlük 23 TL baz alındığında dört kişilik bir  ailesinin Ramazan ayındaki gıda harcamasına 2700 liradan fazla para  ayırması gerektiğini kaydeden Peker, bu nedenle,  Milyonlarca emekli ve taşeron personele fitre verilmesinde dini açıdan hiçbir sakınca bulunmadığını anlaşılmaktadır.

Peker “ Sendikamız, Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu tarafından yaptırdığımız araştırma sonucunda,  özel güvenlik taşeron çalışanlar ve emeklilerimizin % 70  ine fitre verilebileceği tespit edildi. Haksen tarafından yapılan araştırmada, Diyanet İşleri Başkanlığınca 2019 yılında belirlenen fitre miktarı ile emekli ücretleri 

Türkiye'nin sosyo-ekonomik durumu ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulunduran Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 2019 yılı Ramazan en düşük sadaka-i fıtır miktarını 23TL olarak tespit ettiği ifade edilerek, 'Ayrıca alınan kararda, bu miktarın, asgari miktar olduğu, sadaka-i fıtır da verilecek meblağ konusunda bir üst sınırın olmadığı belirtilmiştir.

 

Aylık gelirinin tamamını dahi gıda harcamasına yetmeyen  Emeklilerimiz kira, ulaşım, haberleşme, elektrik, su gibi temel harcamalarını ise ancak borçlanarak karşılayabiliyor. bu tablo karşısında maliye yetkilileri ve hükümet ne düşünüyor doğrusu çok merak etmekteyiz.

 

 

 

Bu nedenle, emeklilerimizin  ve taşeron  personele fitre verilmesinde dini açıdan hiçbir sakınca yoktur. İşte memurumuzun hali ortada kimse gazel okumasın.” dedi.

Bu ülkenin kaynaklarının herkese yeteceği kanısındayız ,Ancak Problem adil paylaşım olmadığı noktasında gelişmektedir

 

İdarecilerimize sesleniyoruz lütfen bu ücret politikasına son verin  ve emeklilerimiz ve taşeron çalışanlarımızın ücretlerine ek zam yapınız 

 


Abdullah peker
Ulaştırma ve Demir-yolu Çalışanları 
Sendikası 
Genel Başkanı