Sitemize ulaşan Ziraat Mühendisleri, Gıda Mühendisleri ve Su Mühendislerinin talepleri şu şekilde;

Bildiğiniz üzere Tarım Bakanlığı son 3 yıldır ilk defa personel alım ilanına çıktı. Ziraat mühendisleri kendi arasında 21 bölümden oluşuyor. 
Gıda mühendisleri, Su ürünleri mühendisliği, Veteriner Hekim.. Nerdeyse 30 bölümden 2347 kişilik bir alım yapacak, Ziraat mühendisleri 21 bölüm ve 2347 kişilik sayıda kendisine düşen pay 699 kişi. Pandemi döneminde tarımın önemi dünya genelinde anlaşıldı biz bu sayının yetersiz olduğunu düşünüyoruz tarım bakanlığı acilen ek atama yaparak hem tarımın gelişmesini sağlamalı hem işsiz mühendislerin kendi mesleklerini yapmasını icra etmelerini sağlamaldır. 

Ziraat Mühendisleri, Gıda Mühendisleri ve Su Mühendisleri 3 yıldır atama yapmayan Tarım ve Orman Bakanlığının 2 bin kadroya atama yapılmasına tepki gösteriyorlar. Atanmayı bekleyen mühendisler ayrıca Kamuda farklı kruurmlarda çalışan eslektaşlarının da 2 bin kişilik sınırlı sayıdaki atamalara da başvurmak istemelerine tepki gösteriyorlar. 

Yaptığımız haberin ilk haline büyük tepki gösteren bazı mühendis adayları konunun farklı olduğunu ifade ederek bu mağduriyetlerinini ayrı konular olduğunu ifade etmekteler. 

Tarım ve Orman Bakanlığı şu anda kamuda çeştli ünvnlarda görev yapan Mühendislerin İlk atama Mühendis alımlarına KPSS puanı ile başvurmasının önünü kapadı. Ünvan değişkliği ile kurumlar arası geçişi yol olarak gösterdi. 

Bu konuya da diğer grup mühendisler tepki gösteriyorlar. 

Şöyle ki:

 Ziraat ; Gıda ve Su Mühendisi olup halihazırda kamuda memur veya sözleşmeli olarak herhangi bir kadroda çalışanlardan Tarım ve Orman bakanlığının çtığı 2 bin kişil kadrolara başvuru yapmak isteyenler için Ünvan Değikliği İle başvuru yapılabilme şartı getirilmesidir.  

15-28 Mayıs tarihleri arasında başvuruları devam etmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı Mühendis ve Veteriner Hekim alımlarıyla ilgili başvurulardan yaklaşık bir hafta kadar önce 09.05.2020 tarihinde 31122 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2506 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik yapılarak Tarım Bakanlığının ilgili alımında hali hazırda kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olanların atamalarının yapılamayacağı belirtilmiştir. 

Söz konusu karar ile kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olan ve yıllardır bu atamayı bekleyen kpss den yüksek puanlar alıp alanlarında derece yapmış çeşitli meslek gruplarından onlarca adayların unvan değişikliği yoluyla kendi mesleklerine geçiş hakları ellerinden alınmış. Haklarının korunmasına yönelik herhangi bir açıklama yapılmamıştır. 

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olanlar ifadesi çok geniş bir kapsamı ifade etmektedir. Zira kendisini geliştirmek için gece gündüz çalışıp mühendislik bitirip arkasından kpss sınavına hazlanmış ve yeterli puanı almış haklı olarak mesleğini yapmak isteyen, işsiz kalmamak adına işkur üzerinden mevsimlik işçi olarak başvurup süresi bitince işsiz kalacak olan,yedek subay olarak askerlik yapmakta ve askerlik süresi bittiğinde işsiz kalacak olan, kpss den aldığı puanla bölümünde birinci olmuş tarım bakanlığı alımlarını beklemiş ancak personel alımı yapılacağı yönünde net bir açıklama yapılmaması sebebiyle sözleşmeli olarak farklı bir kurumda düz memur olarak çalışmaya başlamış olan ve bunlara benzer bir çok örneği bulunan adayların ömür boyu sürecek maddi manevi mağduriyetleri söz konusudur. 

Kpss puanı ile tarım bakanlığı atamalarını beklemiş ancak belirsizlik neticesinde farklı kurumları tercih etmek zorunda kalmış adaylar tarım bakanlığının olası personel alımlarında kendi mesleklerine geçiş haklarının bulunup bulunmadığını Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden sormuşlar aldıkları cevaplara (Unvan değişikliği yaparak geçiş yapabilirsiniz) güvenerek farklı kadrolara atanmışlar ve mağdur olmuşlardır. 

Söz konusu kararla getirilen geçici 19. Madde sadece 2020 yılı içerisindeki alımları kapsamakta, 2020 yılından sonra kendiliğinden yürürlükten kalkacaktır. 2020 yılında bu karar sebebiyle apaçık mağduriyete uğratılacak olan adayların haklarını korumak adına en ufak bir açıklama yapılmamıştır. 

İşsizliğe çözüm yolu olarak belirtilen söz konusu uygulamanın sadece tarım bakanlığına uygulanması tarım bakanlığının da tek bir alımına uygulaması bu amacın gerçekçiliğini sorgulanabilir kılmaktadır. 

Sözleşmeli personel çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Unvan değişikliği hakkını veren madde halen yer almakta diğer bakanlıklara yapılacak atamalarda adaylar bu haktan yararlanabilecektir. Bu durum söz konusu düzenlemeyi Anayasanın eşitlik ilkesine doğrudan aykırı hale getirmektedir. Bu düzenleme ile adayların tercihte bulunacakları kılavuza hem unvan değişikliği maddeleri eklenmiş hem de kamu kurum ve kuruluşlarında görevli bulunanların atamalarının yapılmayacağı belirtilmiştir. Birbiri ile çelişkili maddeler adaylarda kafa karışıklığı yaratmış daha sonra ÖSYM herhangi bir duyuru yapmadan kılavuzu güncellemiş ve unvan değişikliği ile ilgili maddeler kılavuzdan kaldırılmıştır. 

Adayların tercih yapacakları elektronik ortamda ‘’Hali hazırda kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmıyorum’’ butonu getirilerek butonu işaretlemeyen adayın tercihte bulunması olanaksız hale getirilmiştir. Halbuki bahsi geçen engellemeyi getiren geçici madde-19, tercih yapılmasına ilişkin bir engelleme değil atama yapılmasına ilişkin bir engelleme içermektedir. Dolayısıyla KPSS sınavına girmiş ve tercih hakkı olan bir adayın ÖSYM tarafından butonu işaretlemeden tercih yapmasının engellenmesi hiç bir hak ve hukuka dayanmamaktadır. 

ÖSYM sisteminde yapılan hukuksuz uygulama sınava girmiş bir adaya tercih hakkı vermemeye dayalı bir yaptırım beyanı içermektedir. Adaylar kendilerine yapılan bu uygulamanın hukuksuz olduğunu düşünmekte, ilgili kararın ve ösym kılavuzunun iptali ilgili Danıştay nezdinde yürütmeyi durdurma talepli iptal davaları açmış bulunmaktadırlar. İlgili kararın cumhurbaşkanlığınca iptal edilmesi ya da düzenlenerek sadece kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmakta olan mühendis ve veteriner hekim kadrolarına uygulanması bununla birlikte ÖSYM tarafından tercih verilmesine ilişkin beyan isteyen hukuksuz butonun kaldırılarak adaylara beyanda bulunmadan tercih yapma hakkı verilmesi süreç sonrasında bir ömür sürecek mağduriyetleri giderecek yerinde bir karar olacaktır. 

Kamu kurum ve kuruluşlarında unvan değişikliği, feragat, istifa, emeklilik gibi nedenlerle boş kalan kadroların ivedilikle atamalara açılması da işsizliğin çözümünde izlenecek en doğru yol olacaktır. 

Editörün Değerlendirmesi ise: Tarım ve Orman Bakanlığının Ziraat, Gıda ve Su Mühendisleri ile ilgili olarak alım yağacağı kadroların sayısını 2 binden 10 bine çıkarması bu kadrolardan belli bir kısmını ise kurumlar arası geçiş veya ünvan değişkliğine ayırması her iki grup atanmayı bekleyen mühendislerin sorununu çözmüş olacaktır. 

Konu ile ilgili görüşlerinizi habermizin altındaki yorum kısmından yazarak sesinizi yetkililere duyurabilirsiniz.