Üniversite hayatında ekonomik olarak zorluk çeken öğrenciler, eğitimlerine verimli bir şekilde devam etmek için Kredi Yurtlar Kurumu'nun verdiği öğrenim kredisinden yararlanıyor. Ancak alınan bu krediler yaklaşık 2 yıl sonra faizli bir şekilde geri ödenmeye başlıyor. Ödemede zorluk çeken milyonlarca mezun KYK borçlarının silinmesini talep ediyor.

"BİRİKMİŞ FAİZLERİ SİLMEK VE FAİZ İŞLETMEMEK UYGUN OLACAKTIR"

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Genel Kurul'da yapmış olduğu açıklamasında KYK borçlarının silinmesini talep etti. Konuyla ilgili yaptığı açıklamasında gençlerin bu haberi beklediklerini belirten Aycan, "Bu dönemde gençlerin yükünü azaltmak, en azından faiz yükünü kaldırmak, birikmiş faizleri silmek ve faiz işletmemek uygun olacaktır. Gençler bunu beklemektedir" açıklamasını yaptı.

GENÇLER BU FIRSATI BEKLEMEKTEDİR

Aycan, Genel Kurul'da yaptığı açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

"Covid-19 gençleri de etkilemiştir. Okulunu bitiren gençler çalışmaya başlayamamışlardır. Bu nedenle, kullandıkları yükseköğrenim kredilerinin taksitlerini ödeyememektedirler. Fakat gecikme faizi işlemektedir. Bu dönemde gençlerin yükünü azaltmak, en azından faiz yükünü kaldırmak, birikmiş faizleri silmek ve faiz işletmemek uygun olacaktır. Gençler bunu beklemektedir. Covid-19 gençlerin eğitimini de etkilemiştir. Çalışmalarını, tezlerini dönem içinde tamamlayamamışlardır. Bu dönemde eğitimlerini tamamlayamayan veya daha önce terör dışı nedenlerle eğitimlerini tamamlayamayan yükseköğrenim gençliğine bir fırsat verilmesi, okullarına dönmeleri ve eğitimlerini tamamlamaları uygun olacaktır. Gençler bu fırsatı beklemektedir"

CHP'DEN DE TEKLİF GELDİ

Genel Kurul'da bir diğer teklif de CHP'den geldi. CHP'li Bayram Yılmazkaya yaptığı açıklamasında KYK borçlarının silinmesini isteyerek, şu açıklamayı kaydetti:

"Sayın Başkan, üniversiteden mezun olan 5 milyon genç öğrenim kredisi borcunu ödeyemiyor. Bu gençlerin 280 bini öğrenim kredisi borcu nedeniyle yasal takipte, haciz ve icralarla karşı karşıya. Her yıl yüz binlerce öğrencinin, yükseköğrenim süresince kullandığı kredileri mezun olduktan iki yıl sonra ödemesi gerekiyor. Ancak üniversite mezunu gençler iş bulmakta zorlandığı ve hatta iş bulamadığı için bu borcu ödeyemiyor. Ödeyemediği için KYK da her ay yüzde 1,4 oranında gecikme zammı uyguluyor. Aylık faizler yüzünden 30 bin liraları bulan borç yüküyle karşılaşan gençler umutsuz. Anne ve babalarının baktığı gençler iş bulamadıkları için bunalmış ve tükenmişlik sendromu yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanı bir yıl önce KYK borçlarının silineceği yönünde gençlere müjde vermişti, ne oldu? Gençlerin borçlarını ödeyememelerinin en büyük nedeni üniversiteyi bitirseler de işsiz olmaları. Bazı iş adamlarının devlete olan milyarlarca lira borcu bir gecede bir kararnameyle siliniyor, bu gençlerin borcu neden silinmiyor? Gençler Mecliste çözüm bekliyorlar, gençlerin bu borcu bir an önce silinmeli diyorum, teşekkür ediyorum"